Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Därför är konspirationsteorier bluff

Uppdaterad
Publicerad

Månlandningen ägde aldrig rum och flygplan lämnar efter sig gasmoln som användas för att kontrollera oss människor. Många är övertygade om att konspirationsteorier faktiskt stämmer. Men sannolikheten att så stora komplotter ska hålla i längden är extremt liten.

Konspirationsteorier som bygger på att en grupp människor eller en organisation manipulerar och styr oss har funnits sedan urminnes tider. Men givet antal människor som skulle vara involverad i en påstådd komplott går det räkna ut hur lång tid det tar innan lögnen avslöjas.

Det menar en brittisk forskare som nu publicerar en studie där han beräknar hur länge en stor komplott rent teoretiskt skulle kunna hållas hemlig.

”Genom att visa hur otroligt osannolika vissa av dessa teorier är, hoppas jag att en del ska omvärdera sina anti-vetenskapliga åsikter”, skriver David Robert Grimes, forskare vid Oxford universitet och författare till den nya studien.

För många kockar desto sämre soppa

Det ligger i konspirationsteoriers natur att de bygger på sammansvärjningar som involverar ett stort antal människor eller grupper.  Men komplotter bygger även på att ingen avslöjar hemligheten.  Det är därför alltid antalet människor som är involverade i själva komplotten som avgör hur länge den kan leva vidare. Det menar den brittiska forskare som nu publicerar sin studie i tidskriften PLOS.

Genom statistiska analyser har han beräknat sannolikheten för att en konspiration ska leva vidare. Det visar sig att för att en komplott ens ska överleva i fem år kan det inte involvera fler än 2521 sammansvurna. Ska en lögn hålla i tio år krymper antalet till endast 1000 personer och för ett helt århundrande får det inte vara fler än 125 sammansvurna.

Lögner avslöjar sig själv

Många av de konspirationsteorier som florerar handlar oftast om vetenskap. Att vacciner är skapade av läkemedelsindustrin för att göra oss sjuka samt att ett botemedel för cancer finns men döljs av läkemedelsbolag är konspirationsteorier som är väl rotade. En annan teori är att de kondensstrimmor, alltså vattenångan som bildas av temperaturskillnader, som lämnas kvar som vita streck på himlen efter flygplan i själva verket är kemikalier som kan användas för att kontrollera oss människor.

Även klimatförändringar menar många är en lögn och en konspiration.  

Men enligt Grimes skulle så stora komplotter inte kunna hålla särskilt länge. Komplotten bakom klimatförändringar skulle avslöjas efter drygt tre år. Det samma gäller om det skulle finnas ett botemedel mot cancer som även den skulle hålla i drygt tre år.

Konspirationsteorier som visat sig stämma

Men de finns de teorier som först klassats som konspirationsteorier som faktiskt visats stämma. Till exempel visade Edward Snowdens avslöjande att USAs underrättelsetjänst faktiskt avlyssnade mail och telefonsamtal. Det stödjer teorin om att sanningar förr eller senare avslöjar sig själv, det menar Grimes.

Trots bevis finns det de som ändå envist tror på konspirationsteorier.  Enligt Grimes kommer hans studie inte att övertyga alla.

”Oftast är tron på en komplott ofta ideologiskt snarare än rationellt betingat.  Vi måste bli bättre på att förstå hur och varför vissa idéer är förankrade och ihållande bland vissa grupper och hur vi kan motverka detta”, skriver Grimes.

Grimes, ”On the viability of conspiratorial beliefs”, PLOS, (26/1- 2016)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer