”Därför begår män våldsbrott”

Uppdaterad
Publicerad

Att män begår våldsbrott har inte alls att göra med muskler eller testosteron, om man får tro en av världens främsta forskare på manlighet.

– 95 procent av alla våldsbrott, oavsett om det är i USA eller Sverige, begås av män. Om man som vetenskapsman har variabler som förutspår 95 procent av fallen, då har man verkligen hittat någonting, säger Michael Kimmel, amerikansk sociolog och manlighetsforskare till SVT.

Inte naturlig våldsamhet

Cirka 80 procent av brotten i Sverige begås av män. Men för våldsbrott är statistiken ännu mer slående. 95 procent av våldsbrotten begås alltså av män. Och orsaken är enligt Michael Kimmel inte muskler och testosteron. Men varför är det inte så?

– Faktum är ju att de allra flesta män inte begår våldsbrott. Därför kan du inte säga: Män är inte naturligt våldsamma. Du som är man står ju här och jag sitter här, och vi slåss inte bara för det.

Michael Kimmel menar att det är fråga om att hur män förväntas förhålla sig till våld.

Våldet finns i mäns atmosfär

– Våldet har en roll i maskuliniteten, även vi män som inte använder våld vet det. De flesta män växer upp med att känna atmosfären av våld runtomkring oss, i luften vi andas. Vi vet hela tiden att vi kan använda det och att andra män kan använda det mot oss. Och vi vet att i vissa fall om vi själva använder det skulle det betraktas som legitimt.

Och det är enligt forskarna den typen av maskulinitet som är urtypisk för militär träning, där vi lär oss att tränga tillbaka känslor, också en del av samma maskulinitet som är orsak till våldsbrott.

Kvinnors våldsbrott ökar

Så hur blir det då när kvinnor och män blir mer jämställda? De senaste 30 åren har svenska forskare sett en viss ökning av våldsbrott från kvinnor. Men det handlar nästan bara om att kvinnor kopierat männens användande av alkohol. Kvinnors begår alltså fortfarande väldigt få våldsbrott. Den manliga synen på våld har kvinnor ännu inte annamat, att döma av den senaste statistiken.

En viss effekt har i alla fall förändringen i könsrollerna haft, enligt Brottsförebyggande rådets forskare:

– En stor del av förklaringen till skillnaderna mellan kvinnors och mäns brottslighet tycks ligga i könsrollerna och deras förändring. Att andelen kvinnor misstänkta för våldsbrott har ökat de senaste tjugo åren är en förväntad effekt av den pågående kvinnoemancipationen. Attityden till kvinnlig aggressivitet har blivit mer tillåtande.

– Bland flickor i åldrarna 15-17 år har våldsnivån ökat kraftigt under perioden 1975-1997. Men ökningen är inte, vilket man kanske kunde tro, störst i den yngsta åldersgruppen. Ökningen bland medelålders kvinnor som misstänkts för våldsbrott är ännu större.

Linus Brohult, SVT Vetenskap

linus.brohult@svt.se

twitter: @brohult

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.