Skiftarbete, till exempel på olika typer av lager, blir vanligare i takt med att vårt samhälle förväntas vara öppet dygnet runt. Foto: TT

Därför blir du tjock av konstiga arbetstider

Uppdaterad
Publicerad

Skiftarbetare går upp i vikt eftersom de gör av med mindre energi.

Det pratas ofta om att kroppens inbyggda klocka gör att vår kropps förbränning hamnar fel om vi jobbar och äter på konstiga tider. Men det har fortfarande varit lite av ett mysterium varför skiftarbetare som inte äter på natten ändå går upp i vikt.  Nu visar en ny studie att kroppen som helhet också förbränner klart mindre energi per dygn när vi jobbar på konstiga tider.

– Det här är väldigt intressanta resultat av en mycket noggrant genomförd studie. De har lyckats visa att kroppens energianvändning minskar i samband med nattarbete. Det är säkerligen en viktig pusselbit i varför viktökning är kopplat till skiftarbete, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stockholms universitet och Karolinska institutet som forskar om sömn och arbetstider.

Nattjobbare fick lägre energiförbrukning

I studien, som publiceras i veckans nummer av den ansedda tidskriften PNAS, har 14 vuxna försökspersoner studerats under sex dygn. De första två dygnen var normala, det vill säga sömn på natten och vakenhet på dagen. De tre sista dygnen fick försökspersonerna tvärtom vara vakna på natten och sova på dagen. Deltagarnas kost var kontrollerad och noggrant uträknad, de fick precis så mycket mat som krävs för att de skulle behålla sin kroppsvikt exakt.

Resultaten visade att deltagarnas totala energiförbrukning sjönk när de ”jobbade natt”. Forskarna tror att det kan bero på att hjärnan reglerar om ämnesomsättningen till att spara energi när man sover för lite. Detta skulle kunna vara en del av förklaringen till att skiftarbetare ofta går upp i vikt och alltså ett komplement till teorin att man äter fler kalorier och sämre mat när man är vaken om natten.

Det är dock viktigt att ta i beaktande att studien trots allt är gjord i en kontrollerad labbmiljö där deltagarna varit stillasittande och fått en strikt diet. Det verkliga livet ser naturligtvis annorlunda ut och många andra faktorer spelar in.

– Det är ändå intressant att det kan påvisa de grundläggande mekanismer som drar ner på energianvändningen, säger Torbjörn Åkerstedt.

Svalt politiskt intresse

Nattarbete är påfrestande för kroppen. Riskfaktorer som hjärtinfarkt och diabetes är sedan länge kända och nyligen har man också kunnat dra paralleller till en ökad risk för bröstcancer hos kvinnor. Torbjörn Åkerstedt tycker att det är ett stort problem att skiftarbete inte får mer uppmärksamhet i samhället och han tycker att det saknas intresse bland politikerna för de här frågorna.

– Belastningsskador i arbetet har minskat men istället har psykosociala faktorer börjat spela en allt större roll. Här har politikerna inte hängt med alls. Ett problem är att arbetstid är något som man förhandlar om på sin arbetsplats, till skillnad mot andra arbetsmiljörisker där man har medicinska experter som avgör vad som är brukligt och inte, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.