Det är ytterst osannolikt att de nya coronavaccinen ger narkolepsi. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Därför får du inte narkolepsi av coronavaccinet

Uppdaterad
Publicerad

Många är tveksamma till att ta vaccinet mot covid-19. Minnet från svininfluensavaccineringen då barn och unga fick narkolepsi skrämmer. Men enligt forskare är det helt uteslutet att coronovaccinet skulle orsaka den biverkningen. 

En av fyra svenskar tänker inte vaccinera sig och nästan en tredjedel är osäkra enligt en Novus-undersökning gjord för SVT. En majoritet av de som säger nej är rädda för biverkningar. Fallen med den neurologiska sjukdomen narkolepsi eller sömnsjuka som ska ha utlösts av vaccinet mot svininfluensan är en anledning. 

Matti Sällberg, professor i biomedicin vid Karolinska institutet, berättar att sjukdomen svininfluensa kan framkalla narkolepsi enligt flera studier. Och svininfluensavaccinet innehåller samma virusprotein. 

–  Det finns en teori att virusproteinet aktiverar en slags autoimmunitet som man får via vaccineringen. Men kopplingen gäller narkolepsi och influensa, samt svininfluensa. Inte andra virus.  

Inget samband mellan narkolepsi och covid-19

När det gäller covid-19 finns det överhuvudtaget ingen koppling till narkolepsi, berättar han. 

– Narkolepi kan ni glömma i det här fallet.

Däremot kan det dyka upp andra mycket ovanliga biverkningar, men vilka är oklart. 

– Det vet vi inte än. Det vet man inte förrän man har vaccinerat tillräckligt många, säger Matti Sällberg. 

För att upptäcka en biverkning som drabbar 1 på 20 000 måste sannolikt 100 000 vaccineras. Det är därför man inte ser den typen av biverkning förrän man har vaccinerat tillräckligt många, berättar Matti Sällberg. 

– Nu är det långt över 100 000 som har vaccinerats och vi har inte sett några konstiga biverkningar ännu. Vi måste ta till oss det att än så länge ser det bra ut. Så risken att det finns allvarliga biverkningar, krymper för varje dag som går.

“Tusentals människor kommer dö”

Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet pekar på att biverkan av att inte ta vaccinet är oerhört mycket större än att ta vaccinet.

– Om vi fortsätter att låta den här sjukdomen svepa genom landet då kan vi snacka biverkningar. Tusentals människor kommer att dö och ännu fler kommer att få långtidscovid och måste rehabiliteras jättelänge och kanske aldrig blir bra, säger han.

2009 vaccinerades sex miljoner människor i Sverige mot svininfluensan och 440 barn och unga fick sjukdomen narkolepsi. Eftersom väldigt många kommer att vaccineras även denna gång så finns det en risk för ovanliga biverkningar.

– Är det en mycket ovanlig biverkning, då överstiger nyttan ändå vaccinets eventuella risker. Men för den det drabbar är det ju självklart tragiskt, säger Matti Sällberg.

Spela klippet ovan och se Matti Sällberg förklara varför narkolepsi är så osannolikt att få av de nya coronavaccinen och hur säkra de egentligen är.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.