Satelliter sätter käppar i hjulet för astronomin

Uppdaterad
Publicerad

Det ökande antalet satelliter ställer till allt större problem för de som försöker försöker avslöja universums hemligheter. Astronomer bokstavligt talat bländas av de många rymdfarkosterna – och när de ska lyssna på andra galaxer är andra radiovågor i vägen.

– Det har bara blivit värre säger, Michael Lindqvist, astronom på Chalmers.

Rymden runt jorden blir allt mer fylld av sateliter. Forskning, internet och annan kommunikation trängs om utrymmet. De tekniska framstegen har ju positiva effekter men samtidigt skapas nya problem när astronomer jagar svaret på livets stora frågor – allt från om hur livet en gång skapades hur en stjärna dör.

Men nu ska den internationella astronomiska unionen bilda ett centrum för att skydda natthimlen. De kommer bland annat jobba mot industrin för att minimera risken för störningar, och jobba med att satelliter ska byggas av material som inte reflekterar solljus.

– Det är jätteviktigt, annars finns det en mängd upptäckter vi inte kommer att kunna göra.

Se exempel på hur forskningen försvåras av satelliterna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.