Därför går stresshormonerna upp när du tränar

Uppdaterad
Publicerad

Hård fysisk träning som maratonlöpning, Iron man och Crossfit är just nu trendigt. Men hur hälsosamt är det att träna så hårt? En ny studie tyder på att kroppen kan bli rejält stressad. Även under en löprunda på bara fem kilometer.

När vi tränar utsöndras hormonet kortisol, som brukar förknippas med stress. Det görs för att kroppen ska vara bättre anpassad till aktiviteten vi utför.

– Hjärtat behöver slå snabbare för att vi ska få blod till våra muskler, vidga pupillerna, vidga luftvägarna och allt som gör att vi blir bättre på att fightas eller springa därifrån, säger Jessica Norrbom, molekylärbiologiforskare vid Karolinska Institutet.

Att kroppen reagerar som om vi vore utsatta för fara när vi tränar är enligt Jessica Norrbom inte några konstigheter.

– Stress är en helt normal fysiologisk process. Kroppen vet ju inte varför vi är stressade. Det är samma stressrespons som när vi möter en björn i skogen som om vi ska springa fem kilometer eller är stressade för en deadline på jobbet, säger hon.

Studier på löpare

Men det finns forskare som menar att det inte är bevisat att de förhöjda stressnivåerna vid träning är ofarliga. Fredrik Nyström, överläkare och professor, vid Linköpings universitet är känd för att kritisera alltför intensiv träning och har i flera studier tittat på riskerna.

Han har nu lett en pilotstudie på 17 friska försökspersoner i 20-årsåldern med löpvana. Han ville kolla hur en snabb löprunda på fem kilometer påverkade deras stressnivåer, hjärthälsa och diabetesrisk.

– Mycket av den här hetsen i samhället om träning är att man ska prestera. Man ska få bättre tider och bättre kondition, och vara med och tävla. Därför tycker jag att det är relevant att testa fem kilometer där man springer så fort man kan och spurtar på slutet, säger Fredrik Nyström.

En morgon gav sig försökspersonerna ut i löpspåret och sprang så fort de kunde på fastande mage. En annan dag fick de vila lika länge före frukost. Under träningspasset gick nivåerna av hormonet kortisol upp cirka 50 procent.

– Kortisol är ett typiskt stresshormon som vi är väl medvetna om ger en stress som på kort sikt verkar uppiggande, men på lång sikt är det ju jättevälkänt att höga kortisolnivåer leder till förstört skelett och fetma och skör hud, säger Fredrik Nyström.

Delade meningar om faran

Jessica Norrbom anser inte att Fredrik Nyströms studie visar att träning ger ökad stress under längre tid, och därmed skulle innebära risker för den som tränar.

Enligt Fredrik Nyström är det inte heller underbyggt med forskning att träning har positiva effekter för hjärt- och kärlsjukdomar, något Jessica Norrbom inte heller håller med om.

– Fredrik Nyströms stora grej med det här är att det inte finns några stora RCT-studier, randomiserade kontrollerade studier, men det finns otroligt många studier som gör kopplingen. Det finns inga sådana RCT-studier när det gäller rökning heller och jag tror inte att det är någon som skulle säga emot att rökning är skadligt trots att det inte finns några RCT-studier på rökning, säger Jessica Norrbom.

Mer träning i programmet Vetenskapsstudion på SVT Play från lördag klockan 9 eller måndag 13/11 klockan 21.55 i Kunskapskanalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.