Med en sån här specialdesignad supergosig pensel klappade forskarna mössen för att se vilka nervceller som reagerade på det. Foto: D. Anderson lab, Caltech

Därför gillar djur att bli klappade

Publicerad

Speciellt utformade nervceller under huden gör att pälsdjur tycker att det är extra gosigt att bli klappade, visar ny forskning.

Det är något speciellt med att klappa sina husdjur. Och katterna, hundarna, marsvinen och alla våra andra pälsbeklädda vänner verkar också tycka om det.

Beröring djur emellan är ofta ett sätt för dem att sköta hygienen och kan också hjälpa till att stärka banden mellan djur som lever nära varandra. Men vad är det med själva beröringen som gör det hela så skönt? Det undrade amerikanska forskare och publicerar nu ett tänkbart svar i den vetenskapliga tidskriften Nature.

I experiment på möss testade forskarna dels att klappa dem med en superskön pensel, men också att nypas med en pincett. Samtidigt tittade forskarna på vad som hände under huden, genom att göra nervcellerna självlysande när de är aktiva.

Forskarna märkte då att bara vissa typer av nervceller aktiverades när mössen blev klappade – och andra aktiverades när de blev nypta. Men dessa celler aktiverades bara då, och inte vid någon annan typ av beröring.

Även om forskarna än så länge bara undersökt möss så menar de att det är sannolikt att liknande specialiserade nervceller finns hos andra däggdjur, och även människor. Och det kan vara förklaringen till varför din katt tycker att det är så förbaskat skönt att bli klappad – och varför du inte har speciellt mycket emot när någon du tycker om drar sina händer igenom ditt hår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer