Med en sån här specialdesignad supergosig pensel klappade forskarna mössen för att se vilka nervceller som reagerade på det. Foto: D. Anderson lab, Caltech

Därför gillar djur att bli klappade

Publicerad

Speciellt utformade nervceller under huden gör att pälsdjur tycker att det är extra gosigt att bli klappade, visar ny forskning.

Det är något speciellt med att klappa sina husdjur. Ochkatterna, hundarna, marsvinen och alla våra andra pälsbeklädda vänner verkar också tycka omdet.

Beröring djur emellan är ofta ett sätt för dem att sköta hygienenoch kan också hjälpa till att stärka banden mellan djur som lever nära varandra. Men vad är detmed själva beröringen som gör det hela så skönt? Det undrade amerikanskaforskare och publicerar nu ett tänkbart svar i den vetenskapliga tidskriftenNature.

I experiment på möss testade forskarna dels att klappa demmed en superskön pensel, men också att nypas med en pincett. Samtidigt tittadeforskarna på vad som hände under huden, genom att göra nervcellernasjälvlysande när de är aktiva.

Forskarna märkte då att bara vissa typer av nervcelleraktiverades när mössen blev klappade – och andra aktiverades när de blev nypta.Men dessa celler aktiverades bara då, och inte vid någon annan typ av beröring.

Även om forskarna än så länge bara undersökt möss så menarde att det är sannolikt att liknande specialiserade nervceller finns hos andradäggdjur, och även människor. Och det kan vara förklaringen till varför dinkatt tycker att det är så förbaskat skönt att bli klappad – och varför du inte har speciellt mycket emot när någon du tycker om drar sina händer igenom ditt hår.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.