Läkemedlet som nu testas är en bromsmedicin som verkar antiviralt. Foto: NIAID RML.

Därför kan ebolamedicin rädda livet på coronasmittade

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedlet Remdesivir, som nu testas på svårt sjuka covid-19-patienter, har ett brett spektrum av antivirala aktiviteter mot RNA-virus. Än så länge vet vi inte hur effektivt läkemedlet är, men en ny studie ger hopp om att det snart ska bli ett alternativ i behandlingen av det nya coronaviruset.

Läkemedlet Remdesivir som godkänts för licensförskrivande i Sverige stoppar RNA-virus från att föröka sig. Läkemedlet som utvecklades för att behandla Ebola har istället visat sig vara effektivt mot coronavirus. En ny studie visar hur djur drabbade av två av de tidigare kända coronavirusen SARS och MERS reagerar positivt på läkemedlet. 

Verkar antiviralt – en funktion som fram till nu varit svår att studera 

Remdesivir är ett antiviralt läkemedel, vilket betyder att det förhindrar viruset från att replikera –alltså dubblera sig.

Snarare än att utplåna viruset är detta alltså en bromsmedicin. 

Det nya coronaviruset (SARS-CoV-2) är liksom andra coronavirus ett RNA-virus som replikerar genom att använda sig av ett enzym som heter RNA-polymeras.

Detta enzym innehåller flertalet proteiner som forskare fram till nu haft svårt att studera i provrör. 

– Det har inte varit lätt att arbeta med dessa virala polymeraser, säger virologen Matthias Götte, som är en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Denna svårighet har bromsat forskningen gällande funktionen av nya läkemedel i behandling av coronavirus. 

Läkemedlet efterliknar en byggsten hos enzymet 

Forskare studerade olika proteiners funktion hos enzymen RNA-polymeras.

Till slut lyckades forskarteamet hitta en kombination av två proteiner som verkar hämmande för SARS och MERS.

De kom i sin forskning fram till att Remdesivir kunde tas upp av enzymet då det efterliknar en av de egna byggstenarna hos RNA-enzymet.

Denna kombination, som de tillför med Remdesivir, fäster sig till och med bättre än den naturliga komponenten hos enzymet.

Genom att göra detta lurar läkemedlet enzymet till att inte replikera sig, och agerar därmed bromsande.

Begränsad tillgång i Sverige 

Just nu är enda möjligheten som finns att tillgå i Sverige att få läkemedlet på licens. Detta eftersom Remdesivir ännu inte är godkänt i världen. 

För att bli godkänt måste data från olika kliniska prövningar samlas in, där balansen mellan risk och nytta analyseras. Globalt har flertalet sådana studier inletts och de första resultaten väntas komma från Kina i april. 

- Den andra möjligheten, i alla fall den teoretiska möjligheten, att få Remdesivir, är att gå med i en läkemedelsstudie. Det bästa vore, och vi hoppas verkligen, att man ska få till stånd prövningar i Sverige, säger Filip Josephson på Läkemedelsverket. 

Gilead Sciences, som är företaget bakom Remdesivir, har gett information till Läkemedelsverket som tyder på att man avser starta prövningar i Sverige. 

– Var status på detta är vet jag inte exakt, säger Filip Josephson. 

Hopp om tillgång i Sverige 

Anders Sönnerborg som är professor på Karolinska institutet och ordförande i Referensgruppen för antiviral terapi säger att det finns tankar om att vara med i två sådana studier.  

Studierna kommer genomföras i sjukvården, med start på Karolinska universitetssjukhuset. Men en ambition om att alla hårt belastade sjukhus ska kunna delta finns, till att börja med alla universitetssjukhus åtminstone. 

- Processen har startat men vi måste få tillstånd från läkemedelsverket, vilket nästan är klart, sen behövs etiskt tillstånd också. Det är som med alla läkemedel, man behöver hämta in så mycket information som möjligt. Olika studier har lite olika vinkel, men alla behövs och kompletterar varandra, säger Anders Sönnerborg. 

Fokus på hur länge man behöver behandlas 

Anders Sönnerborg menar att studier i Sverige kommer fokusera på hur länge en behandling med läkemedlet behöver pågå. Man kommer också titta på vilka effekter läkemedlet har på immunsystemet. 

– Det sker inom en nära framtid, inte imorgon eller den här veckan, men om en månad kanske, säger Anders Sönnerborg. 

Filip Josephson vill inte gå in på om några sådana förfrågningar inkommit till Läkemedelsverket men säger att om det är så att förfrågningar om klinisk prövning har inkommit är det en självklarhet attde hanterar dessa så skyndsamt som möjligt enligt de regelverk som finns. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.