Därför känns det som att du ofta blir sjuk när du är ledig

Uppdaterad
Publicerad

Mats Lekander, professor i hälsopsykologi, förklarar varför förkylningar ofta förknippas med ledighet.

Ibland känns det ju som att man knappt hinner släppa sina arbetsuppgifter för att gå på lite ledighet, innan förkylningen slår till. Ofta när man till exempel åker hem till familjen under jul eller påsk och bara gör precis ingenting. Men stämmer det att det finns en sorts ”ledighetssjuka”?

Inbillar man bara sig att man ofta blir sjuk när man är ledig?

– Det kanske kan vara inbillning, för faktum är att man inte vet om det är så. Att folk skulle bli mer förkylda under ledighet, till exempel. Man vet däremot att man är mer infektionskänslig för vanlig förkylning efter en längre tid stress, och det är ganska välbelagt, säger Mats Lekander.

Kan stressen spela in här alltså?

– Mja, det är möjligt att det är så. Den ökande infektionskänsligheten och det faktum att man tenderar att rikta mer uppmärksamhet mot sig själv och ”känner efter” hur man mår oftare när man är ledig, skulle delvis kunna förklara de här rapporterade sjukdomskänslorna, men det är inget som man har forskat på ordentligt.

Går det att förklara på något annat sätt?

– Ja, jag tror faktiskt det, och kanske är den bästa förklaringen att man faktiskt kommer ihåg de där stunderna lättare. Det är ju ganska irriterande, det betyder att man kodar in det där minnet effektivare helt enkelt.

Hur skulle du ändra påståendet ”man blir ofta sjuk när man är ledig”?

– Jag skulle nog snarare säga att det känns som att man ofta blir sjuk när man är ledig. Eller åtminstone att man kommer ihåg det på det viset.

Har du några frågor eller påståenden som du tycker att vetenskapsredaktionen ska kolla upp? Maila oss i så fall på vetkollen@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.