Inga bevis finns för att regelbundet knäckande av knogarna leder till någon långsiktig skada. Det skulle rent av kunna tyda på friska leder. Foto: Claudio Bresciani/ TT

Därför knakar det när du knäcker fingrarna

Publicerad

Ljudet som kommer när du knäcker fingrarna har länge engagerat forskare. Genom att filma knäcket med en magnetkamera kunde en kanadensisk forskargrupp hitta förklaringen.   

Forskare har länge debatterat vad som orsakar det knakande ljudet när någon knäcker fingrar eller andra leder. Redan på 40-talet kom de första teorierna om att det berodde på bildandet av bubblor i ledvätskan. 

Forskare från University of Alberta i Kanada bestämde sig för att gå till botten med gåtan en gång för alla genom att titta inuti leden när den knäcks. De stoppade in fingrar i en magnetkamera och drog i dem tills knogleden knäcktes – något som tar mindre än 310 millisekunder.

Man såg då att knakandet och separationen av lederna kunde kopplas samman med bildandet av en gasfylld hålighet i ledvätskan, den hala substans som fungerar som ”smörjmedel” för våra leder.

– Det är lite som att bilda ett vakuum. När ledernas ytor plötsligt separeras finns det inte längre någon ledvätska kvar att fylla utrymmet mellan lederna så en tom hålighet bildas och det är det som ligger bakom ljudet, förklarar Greg Kawchuk vid University of Alberta, studiens huvudförfattare.

Förutom att reda ut en vetenskaplig gåta öppnar den här studien också för framtida forskning om huruvida fingerknäckande kan vara skadligt eller rent av nyttigt, menar Greg Kawchuk.

Forskare har redan förstått att det är en mycket stark kraft inblandad när leder knäcks, men man hittar inga bevis för att regelbundet knäckande av knogarna leder till någon långsiktig skada.

– Förmågan att knäcka sina knogar skulle rent av kunna vara förknippat med friska leder, säger Greg Kawchuk.

Filmen som visar knogledernas knäckande kan ses här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer