Foto: Science

Därför siktar spottkobran mot ögonen

Uppdaterad
Publicerad

Spottkobran kallas en typ av giftorm som har förmågan att från tänderna spruta iväg ett gift mot en angripare. Ny forskning visar nu hur evolutionen utvecklat spottkobrornas gift.

Istället för att skada angriparen har giftet utvecklats för att snabbt orsaka kraftig smärta. Därför har spottkobrorna också utvecklats för att skicka giftet mot angriparen ögon.

Spottkobrornas gift skiljer sig avsevärt i sin kemiska sammansättning visar forskningen. Andra ormars gift har istället utvecklats för att döda de smådjur som ormen har för avsikt att äta istället för att orsaka smärta.

– Det riktigt spännande för oss är att författarna lägger fram en hypotes att det var människans förfader som var en drivande kraft till att dessa ormar utvecklade det här beteendet. De ville försvara sig genom att spotta sitt gift mot ögonen på våra förfäder som vandrade på savannen i Afrika eller Asien, säger Johan Nylander, bioinformatiker och ormexpert på Naturhistoriska riksmuseet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.