Därför sover vissa bättre trots oväsen

Uppdaterad
Publicerad

Nu har amerikanska sömnforskare i en färsk studie hittat en förklaring till varför vissa människor kan sova oavsett vad som händer runtomkring, medan andra är mer lättväckta.

Hur kommer det sig att somliga inte vaknar trots ilsket ringande väckarklockor och andra oljud, medan andra är så ljudkänsliga att de vaknar av minsta lilla knäpp? Hittills har forskarna inte vetat vad det beror på. Men nu har forskare vid Harvard Medical School hittat en möjlig fysiologisk förklaring. Svaret tycks finnas i de så kallade sömnspolarna. En sömnspole är ett kort utbrott av väldigt snabba, rytmiska hjärnvågor från thalamus. Thalamus är ett område i hjärnan som är en slags omkopplingsstation för sinnesintryck som ljud och ljus.

Forskarna såg att de medverkande i studien som hade högre antal sömnspolar hade mindre benägenhet att vakna av störande oljud. Slutsatsen är att ju fler sömnspolar hjärnan producerar per minut, desto högre blir tröskeln för att släppa in ljud till de delar av hjärnan som gör att man vaknar. Alltså blir sömnen mer stabil, trots oväsen.

-Jag tycker att det är intressant, för att det här är sannolikt också ett tecken på sömnkvalitet. Eftersom ju bättre kvalitet desto mindre lättväckt ska man ju vara, säger Torbjörn Åkerstedt.

Även deprimerade har låga nivåer

Den nya upptäckten visar att det går att se på hjärnvågorna vilka som kommer kunna sova igenom en natt med en massa störande ljud, och vilka som klarar det sämre.

-Ja, visst är det så. Har man mycket sömnspolar ska man klara högre nivåer av ljud. Vi ser ju också att många andra diagnosgrupper än patienter med sömnbrist har problem med sömnspolar. Till exempel har fibromyalgipatienter och deprimerade lägre nivåer av sömnspolar. Det här ser man gärna som en helhet. Förmodligen betyder det också att deras sömn är sämre kvalitativt sett, säger Torbjörn Åkerstedt.

Blockera ljud inifrån hjärnan

En förhoppning forskarna har är att studien ska kunna leda fram till nya metoder för att blockera ut störande ljud. Det skulle kunna hjälpa exempelvis patienter som har svårt att sova i sjukhusmiljöer, där ljud från hjärtmonitorer och annat är nödvändiga.

Skulle man kunna utveckla ett medel för att stoppa ljuden inne i hjärnan?

-Allt är ju möjligt. Nu tycker man ju kanske att öronproppar är ett enklare sätt att göra det på. Men visst kan man tänka sig att leta fram den substans som drar igång sömnspolarna. Det är fullt möjligt att det redan nu kanske är folk som tittar på hur man ska kunna manipulera det här, säger Torbjörn Åkerstedt.

Studien från Harvard Medical School presenteras i tidskriften Current Biology den 10 augusti.

Josefin Lennen Merckx

Linda Bock

Fakta/ Tips för sömnlösa

•Undvik drycker som innehåller koffein på kvällen, som kaffe, té, coca cola och kakao.

•Motion är bra, men undvik träning strax innan du ska lägga dig.

•Ha svalt i sovrummet.

•Försök att gå och lägga dig vid ungefär samma tid varje kväll. Försök att gå upp vid samma tid på morgnarna.

•Om du inte somnat efter en halvtimme kan det vara bra att gå upp en stund och vänta på att du blir sömnig igen. Men undvik att göra något som gör att du går upp i varv.

•Sök hjälp hos din vårdcentral om du ofta vaknar för tidigt på morgnarna, vaknar med ångestkänslor, om du ofta är mycket trött eller om du har problem med snarkningar och andningsuppehåll.

Källa: Vårdguiden, Stockholms läns landsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.