Därför sprider fladdermusen så många virus

Uppdaterad
Publicerad

Corona-, ebola- och rabiesvirus är bara några av de virus som kommer från fladdermöss. Varför sprider just fladdermöss så många virus? Vad kan vi göra åt det? Spela videon för att höra mer om varför fladdermusens immunsystem gör dem till optimala virusbärare.

Fladdermusen, som har levt i ungefär 64 miljoner år, är bland världens äldsta djur. Det kan jämföras med den moderna människan som bara levt i ungefär 200 000 år. De har haft mycket mer tid på sig att utveckla ett immunförsvar som gör att de kan bära på massor av virus utan att bli sjuka, än vad vi människor har.

Hög ämnesomsättning är en av de egenskaper som tros ligga bakom deras välutvecklade immunsystem, skriver forskare i Nature, som sammanställt forskning på fladdermusens immunförsvar. 

Tidigare forskning visar även att fladdermöss har lägre inflammatorisk aktivitet, och saknar eller har en lägre aktivitet i vissa gener som kopplas till inflammation hos däggdjur. Dessutom har de mer av ett visst protein som reglerar kroppens immunförsvar.

– Det som gör oss sjuka är ofta effekter av att vårt immunförsvar slår för hårt. Fladdermössens försvar drar på tillräckligt mycket för att viruset inte ska döda djuret men tillräckligt lite för att immunförsvaret inte ska göra dem sjuka, säger Åke Lundkvist, professor i virologi vid Uppsala universitet.

Kan bära på hundratusentals virus

Fladdermusen är det djur som bär på flest virus. Det beror delvis på att de har levt länge och samlat på sig många virus medan de utvecklat ett balanserat immunförsvar. Men även fladdermusens livsstil innebär en smittorisk.

De lever tätt i kolonier och flyger långa sträckor, vilket är motsatsen till vad vi rekommenderas göra under coronapandemin.

Fladdermöss har länge kunnat kopplas till olika typer av dödliga virus som drabbar bland annat människor, grisar och hästar. Vi vet fortfarande inte exakt hur många virus de bär på och hur många som är farliga för oss.

– Större studier har visat att det finns tiotusentals okända virus bland fladdermöss, gnagare och fåglar. Om man studerar vidare kanske man kommer upp i hundratusen okända virus, säger Åke Lundkvist.

Cancer och ålderdom 

Trots sin roll som virusbärare gör fladdermusen stor nytta.

– Fladdermöss är väldigt viktiga djur, bland annat för att många äter insekter. I Sverige äter de till exempel mygg under somrarna. De äter även skadeinsekter på kaffeodlingar – fladdermössen gör att vi kan dricka kaffe. 

I förhållande till sin kroppsvikt finns det bara 19 däggdjursarter som lever längre än människor. 18 av dessa är fladdermusarter.

– Vi kan dra nytta av att lära oss mer om fladdermössens immunsystem på många olika sätt. Det finns fladdermöss som lever i 40 år trots att de är så små. Det beror på bland annat på att de har mindre problem med cancerformer, och lever längre, säger Åke Lundkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.