Anna och Dani Schuchman drabbades av covid-19 samtidigt, men hade väldigt olika sjukdomsförlopp. Foto: Vetenskapens värld

Därför tror forskare att fler män dör i covid-19

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige har 904 fler män än kvinnor hittills dött till följd av covid-19. Världen över är dödligheten cirka 30 procent högre för män. Forskare tror att en av förklaringarna kan hittas i vårt DNA.

– Många gener som är viktiga för immunförsvaret finns just på X-kromosomen, säger Sabra Klein, professor i immunologi vid Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i USA.

Anna och Dani Schuchman är ett ungt och aktivt par från London. I mars 2020 drabbades de båda av covid-19 samtidigt, men deras kroppar reagerade väldigt olika på viruset.

– Medan Anna återhämtade sig blev jag allt sämre, säger Dani Schuchman som hamnade i respirator med svår andnöd.

Enligt det brittiska forskningsinitiativet Global Health 50/50 drabbas män hårdare än kvinnor av covid-19 runt om i världen. Dubbelt så många behöver intensivvård och 30 procent fler dör av viruset.

Svaret kan finnas i X-kromosomen

Det kan finnas många anledningar till att fler män än kvinnor dör i covid-19. Skillnader i beteende och miljö tros ha en inverkan, men även genetiska olikheter mellan könen. 

– Många gener, över 60 stycken, som är viktiga för immunförsvaret finns just på X-kromosomen, säger Sabra Klein, professor i immunologi vid Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i USA.

Två X-kromosomer innebär mer genetisk information och fungerar som en förstärkning av kvinnors immunsystem.

Se mer om hur vår könstillhörighet kan påverka hälsan i Vetenskapens värld – Är män det svagare könet?, måndag den 22 februari klockan 20:00 i SVT2 eller redan nu på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.