Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför trånar du efter umami? Det finns en livsavgörande förklaring bakom. Foto: SVT

Därför tycker vi om smaken av kött: ”Speciell typ av begär”

Uppdaterad
Publicerad

Kroppen behöver protein för att fungera som den ska. Det finns till och med ett belöningssystem i kroppen specifikt för den smak som är starkast kopplad till just protein: umami.

– När du är hungrig efter protein så får man en speciell typ av begär. Den speciella känsla man får av en grillad köttbit, säger Stephen Simpson, näringsekolog, i Vetenskapens värld: Så funkar smak.

Du reflekterar säkert över smaken när du äter något sött, salt, surt eller beskt. Men hur ofta tänker du: det här smakar umami?

Umami är den femte grundsmaken och kan hittas i flera livsmedel, bland annat sparris, tomater, ost och svamp. Men umami är kanske främst förknippad med kött. Att människan gillar smaken av umami är en effekt av evolutionen och spelar en viktig roll för att våra kroppar ska fungera som de ska.

Se varför umamismaken är så avgörande för människan i klippet här ovan.

Se Vetenskapens värld: Så funkar smak i SVT Play eller på SVT2 måndag klockan 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.