De tror att jorden är platt – absurda konspirationsteorin växer med hjälp av Youtube

Uppdaterad
Publicerad

Jorden är platt. Påståendet är ju absurt – forskare har i över tvåtusen år samlat på sig bevis på att vi lever på ett klot och i dag är det ett obestridligt faktum. Men ändå växer en global rörelse av konspirationsteoretiker som försöker bevisa motsatsen. SVT har följt några av dem i dokumentären Jorden är platt.

– Jag tror inte att vi kan åka till rymden, säger österrikiska flat earthern Gertrud.

Sedan mitten av 1900-talet har grupper av människor som tror att jorden är platt, så kallade flat earthers, dykt upp. Men i och med Youtubes framfart har fenomenet ökat, visar forskning. Användare som sökt på videor kring andra konspirationsteorier har fått rekommendationer i flödet på flat earth-videos.

– Youtubes algoritmer gör det enkelt att ramla ner i kaninhålet, genom att presentera information för användare som är mottagliga för den. Att tro att jorden är platt är inte i sig skadligt, men det går hand i hand med en föreställning om att man inte kan lita på institutioner och auktoriteter i samhället generellt, säger Asheley Landrum, en forskare som studerat flat earths koppling till Youtube, till The Guardian.

Mike: ”Jag känner att jorden är platt”

I SVT-dokumentären Jorden är platt får man följa några flat earthers på en konferens i Denver, USA. Där, och på flera andra konferenser, har människor samlats för att diskutera påstådda bevis för att Nasa ljuger om utforskandet av rymden och att jorden egentligen är platt.

För att vara tydlig, ingenting av det här är ett skämt. De är övertygade, på riktigt.

– Jag känner att jorden är platt, det här är något jag har tittat på i nästan två år. Jag har förstått att väldigt mycket av det jag har lärt mig i skolan är falskt. Och mycket av det Nasa kommer fram med kan man bevisa är fel. Det är lögner de håller på med, säger amerikanen Mike som tidigare bott flera år i Sverige.

Regnbågen är fejk

Den moderna flat earth-rörelsen har börjat i sociala medier. Youtube-klippen där teorierna läggs fram kring hur jorden ”egentligen ser ut” når miljoner. Mark Sargent, en profil i flat earth-rörelsen, har en Youtube-kanal med över 77 000 prenumeranter och hans mest populära video har över en miljon visningar.

I klippen om att jorden är platt dyker många konspirationsteorier upp.

En liten förmögen elit styr världen och ljuger om allt. Månlandningen, 11 september-katastrofen, Sandy Hook-massakern – och till och med regnbågen. Allt är falskt och fabricerat, enligt konspirationsteoretikerna.

Och den största lögnen av alla är jordens form, enligt dem.

Exakt hur jorden ser ut är flat earth-rörelsens anhängare inte överens om. Enligt en tes är nordpolen i mitten och sedan går sydpolens isar som en mur runt hela den platta jorden. Ovanför oss finns en stor glaskupol, enligt teorin. Det är med andra ord ungefär som i filmen ”The Truman Show”. Solen, månen och alla stjärnor är egentligen lampor, tror anhängarna till den teorin.

Vägrar acceptera bevis

En annan teori är att jorden är platt – men oändlig åt alla håll. Bakom sydpolens isar finns, enligt den teorin, dyrbara naturresurser som bara en förmögen elit har tillgång till. Gränsen bevakas av amerikanska soldater, enligt teorin.

Gemensamt för alla som tror på flat earth-konspirationen är att de vägrar acceptera bevis som de inte själva kan se och förstå.

På konferensen i Denver uppmuntras deltagarna att tänka själva och försöka hitta bevis. Några sådana har inte hittats ännu – men försöken är många.

Gertruds man lämnade henne

Många av de övertygade har fått ge upp stora delar av sina liv i takt med att rörelsen växt – familj och vänner har fjärmat sig från dem.

På konferensen berättar Gertrud från Österrike om hur hennes man har lämnat henne i protest – men hur hon ändå vägrar släppa sin konspirationsteori.

Vad skulle få dig att ändra dig? Att åka upp i rymden?

– Jag skulle gärna åka upp i en raket. Men jag behöver inte det för jag kan sitta i ett flygplan och se den raka horisonten. Det där är dessutom en indoktrinerad fråga. Jag tror inte att vi kan åka till rymden, säger Gertrud i SVT-dokumentären.

Se SVT-dokumentären Jorden är platt i SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.