Delfiner mer lika oss än vi trott

Uppdaterad
Publicerad

Vi dresserar delfiner får vårt nöjes skull. Samtidigt jagas de i vissa delar av världen för sitt kött. Nu visar de senaste forskningsrönen att delfinernas intelligens är ännu högre än vi hittills förstått. En ledande delfinforskare går nu till hårt angrepp mot den växande verksamheten med delfiner som fångas och tränas för mänsklig förströelse.

Delfinerna har en hjärna som är nästan lika stor som människans, om man sätter hjärnan i relation till kroppen.

”Delfiner är mer sofistikerade och har ett högre självmedvetande än vi tidigare förstått. De är synnerligen intelligenta djur vilket gör dem sårbara för trauman och psykologiska trauman.” Det säger Lori Marino som presenterar sina forskningsrön på den stora vetenskapliga konferensen AAAS som nu inleds i San Diego, USA.

Delfinträning plågeri

Lori Marino, en av de ledande experterna inom neuroanatomin hos delfiner och valar, menar att delfiner har en mer komplex intelligens än vi hittills förstått. Den växande industrin där delfiner fångas och tränas för att uppträda eller simma med turister måste ifrågasättas. Den skadar djuren psykologiskt, menar neuroforskaren Lori Marino.

En dokumentärfilm tidigare i vintras väckte stor uppmärksamhet och ledde till stark kritik av hanteringen av delfiner. Filmen hette ”The Cove” och skildrade en hänsynslös jakt där delfiner fångades och såldes dyrt till marina akvarier världen över. Jägarna slaktade dessutom delfiner under brutala former och köttet såldes under benämningen valkött.

Nu får kritikerna av delfinhanteringen alltså stöd av forskare som också ifrågasätter hur delfiner hanteras i fångenskap och hur träning av djuren påverkar delfinerna psykiskt.

Lika oss fysiskt

Förutom när det gäller intelligensen är delfinerna dessutom lika oss rent fysiskt och vi kan lära oss mycket av dem både vad det gäller hälsorisker för oss människor och för haven.

Sjukdomar som delfinerna har liknar på många sätt mänskliga sjukdomar, och genom att granska delfiners reaktioner på föroreningar i haven kan vi förstå hur vi människor påverkas av gifter som släpps ut i haven och sen transporteras vidare från växter till djur och för att till sist hamna i människor som äter fisk och skaldjur.

Forskarna tror dessutom att delfinerna kan lära oss mycket om vissa vanliga sjukdomar där vi delar gemensamma egenskaper med delfinerna. Det handlar bland annat om diabetes typ 2 och epilepsi samt cancer som orsakas av papillomavirus. När det gäller till exempel papillomavirus så bär delfiner på detta virus utan att utveckla cancer. Fortsatt forskning av genomet hos delfinernas papillomavirus kan hjälpa oss att förstå mer om viruset och lära oss förhindra att det utvecklas till cancer hos oss människor.

Dessa och många andra studier som handlar om delfinernas roll för den mänskliga hälsan presenteras på den stora vetenskapliga konferensen American Association for the Advancement om Science (AAAS) i San Diego i USA.

Bodil Appelquist

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.