Demens leder till sämre munhälsa

Publicerad

Efter att en patient fått en demensdiagnos blir kontakten med tandvården ofta allt glesare och munhälsan allt sämre, visar ny forskning från Karolinska Institutet.

Forskarna har jämfört uppgifter från Svenska demensregistret med information från Tandhälsoregistret, och därefter kunnat konstatera att antalet tandläkarbesök minskar signifikant efter demensdiagnosen. Forskningen visar också att låga så kallade MMSE-poäng, ett mått som används för att mäta en persons kognitiva förmåga, utgjorde en riskfaktor för förlust av tänder.

”Det kan vara så att patienten glömmer bort att besöka tandläkaren eller prioriterar annan vård eftersom tandvården är skild från den övriga sjukvården. Det behövs en bättre struktur för att fånga upp dessa patienter och se till så att de går på sina tandvårdskontroller”, säger Gunilla Sandborgh Englund, professor vid institutionen för odontologi vid Karolinska Institutet i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.