Professor i Zoologi Eric Warrant tror att syrsan inte riktigt vetat vad den jagade, bara att något rörde på sig. Foto: Rajesh Puttaswamaiah

Världens första bilder på en bönsyrsa som fiskar

Uppdaterad
Publicerad

Bönsyrsor äter för det mesta andra insekter. Men forskare gjorde i Indien en unik upptäckt av en bönsyrsa som lärt sig själv att fiska.

I en damm, på ett hustak i västra Indien, upptäckte forskare något helt unikt. Där observerade de en bönsyrsa som jagade och åt fiskar av arten guppy. Bönsyrsan återkom fem dagar i rad och fångade totalt nio fiskar. För att nå sitt byte gick insekten på näckrosblad på vattenytan.

Eric Warrant är professor i zoologi på Lunds Universitet och tycker bilderna är väldigt häftiga.

— Det är inte okänt att stora bönsyrsor har möjlighet att jaga ryggradsdjur. Vissa arter har till och med möjlighet att äta kolibrier lika stora som de själva. Men så vitt jag vet är det här första gången man har sett en bönsyrsa ta en fisk från vattnet, säger Eric Warrant.

Syrsor smartare än man tidigare trott

Forskarna menar att upptäckten ifrågasätter synen på syrsornas visuella förmåga. Vanligtvis jagar bönsyrsor på dagen, men samtliga fiskar fångades efter solnedgång. Forskarna spekulerar också att bönsyrsornas förmåga att lära sig är större än man tidigare trott.

— Bönsyrsor är väldigt bra på att se rörelse. Förmodligen är det så att den här bönsyrsan har sett rörelse i vattnet och helt enkelt huggit till och tänkt ”åh, den var faktiskt jättegod”. Insekter är kapabla att lära sig så den har återvänt till samma ställe igen, säger Eric Warrant.

Bönsyrsor kan bli över sju och en halv centimeter långa. När de jagar sitter de med frambenen som om de ber och har på så vis fått det engelska namnet Praying Mantis eller på svenska ”beende syrsa”.

Studien publicerades i Journal of Orthoptera Research.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.