Den första hunden

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klarlagt. De första hundarna tämjdes för si så där 16 300 år sedan, av en kinesisk risbonde.

Den svenska biologen Peter Savolainen, verksam på KTH i Stockholm, har genom att följa hundens så kallade mitokondrie DNA kommit fram till att hundens urmoder levde söder om den kinesiska Yangtze floden för just 16 300 år sedan. Det var i samma veva som befolkningen i det här området började lämna jakt- och samlarlivet och istället odla ris. De insåg kanske att de genom att tämja den vilda vargen skulle få en utmärkt vakthund.

Hunden var antagligen det allra första djur som började leva med människor och bli ett husdjur. Forskarna har inte förrän nu kunnat datera hundens födelse och ursprung. De första arkeologiska fynden är 11 500 år gamla och kommer från sydvästra Asien.

För 10 000 år sedan vet vi att det fanns hundar i Europa och för 8100 år sedan även i Amerika. Studier av hundens DNA har inte lyckats slå fast exakt när och var vargen tog steget över till människornas värld.

Vad Peter Savolainen nu har gjort tillsammans med sina svenska kollegor och ett kinesiskt team är att analysera hela hundens mitokondrie DNA på 169 hundar. Tio olika gengrupper framträdde. Varje hundras på hela jorden har någon eller några av dessa – men bara de hundar som bor närmast hundens urvagga äger samtliga. Och det visade sig vara hundarna i sydöstra Asien – söder om Yangtze-floden.

Analysen pekar också på att de tidiga risbönderna i Kina slog på stort när vargen skulle tämjas. Det är nämligen inte bara en urmoder som framträder, utan flera hundra.

Upptäckten presenteras i Molecular Biology and Evolution.

Ulrika Engström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.