En av universums många spiralgalaxer. Spela videon ovan och hör Nobelpristagaren James Peebles berätta varför han misstänker att galaxer kan hjälpa oss att förstå vad mörk materia är. Foto: ESO

Den mörka sektorn styr universum

Uppdaterad
Publicerad

Det finns överväldigande bevis för att 95 procent av all massa i universum består av något ingen ännu vet vad det är. Det är en av de allra största vetenskapliga mysterierna idag.

Den mörka materien kan inte lysa och klumpar ihop sig runt vanlig materia och den mörka energin håller universum i ett järngrepp.

– Vad är den mörka materien och den mörka energin? Jag vet inte! Säger James Peebles som är en av årets Nobelpristagare i fysik.

Nobelpriset 2019

Men ändå får han nu Nobelpriset för att han har visat att universum är fyllt av något som är helt okänt för oss, en mörk sektor. Och bevisen för det är många.

Spiralgalaxer

Effekterna av den mörka materien syns i de långsamt roterande spiralgalaxerna. De rör sig som om de hade en fem gånger så stor massa. Mörka materien finns där men vi kan inte se den.  

James Peebles visade att den mörka materien också har haft en huvudroll i universum redan strax efter big bang. Den mörka materien fick den heta ur-soppan att börja klumpa ihop sig, och det är de här klumparna som sedan kunde bilda galaxer, stjärnor och planeter. Den mörka materien är alltså en förutsättning för att någonting ska kunna finnas överhuvudtaget.

Kosmologisk kris

På 1980-talet genomgick kosmologin en stor kris. Det verkade som om universum vägde för lite för att passa in i en elegant teori som överensstämde med observationer. Då införde James Peebles den mörka energin i universum och räknade ut att den borde uppta motsvarande tre fjärdedelar av hela universums massa. Senare har man kunnat bevisa att den mörka energin får universum att expandera i accelererande hastighet, och den upptäckten belönades med Nobelpriset i fysik 2011.

Planckteleskopet

James Peebles räknade ut att spåren av den mörka materien och mörka energin ligger inristade i den kosmiska bakgrundsstrålningen som är en rest från när universum bara var 400 000 år gammalt. De senaste observationerna från Planckteleskopet visar att han hade rätt. Fem procent består av vanlig materia, 26 procent av mörk materia och 69 procent mörk energi.

Vill du veta mer om Nobelpriset i fysik? Se Vetenskapens värld måndag 9 december i SVT2, 20.00.  Programmet går också att redan nu se på  SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2019

Mer i ämnet