Små skillnader mellan män och kvinnors doft orsakar stress hos möss – och kanske också hos människor. Foto: TT

Det finns en manslukt – som orsakar stress

Uppdaterad
Publicerad

Män, eller hanar, har en speciell doft som sträcker sig över artgränserna. En mus blir lika stressad oavsett om det är en annan hanmus, en hankanin – eller en man. Och det verkar till och med som att vi människor kan känna den här doften.

Jeffrey Mogil, smärtforskare vid McGill-universitetet i Montreal och hans kollegor upptäckte plötsligt att möss inte verkade reagera lika starkt på smärta när det var män som befann sig i labbet.

När forskarna testade med andra handjur, som hundar, marsvin, och katter, blev effekten likadan.

Det visade sig att lukten av man gjorde så att mössen blev stressade, vilket i sin tur fungerade som ett slags smärtstillande medel.

– Sen tidigare vet vi att djur använder sin lukt för att ta reda urskilja vänner från fiender. Det finns alltså evolutionära förklaringar till de här dofterna, men det som är spännande är att det verkar sträcka sig över artgränser, säger han.

Kan vara samma för människor

Jeffrey Mogil och hans kollegor försöker nu ta reda på om samma sak gäller för människor genom att låta försökspersoner lukta på olika ämnen som de inte riktigt kan urskilja. Därefter undersöktes deras stressnivåer.

– De första resultaten på experimenten tyder på att även vi människor uppfattar dessa små skillnaderna. Om det handlar om ett specifikt doftämne, eller det faktum att män bara utsöndrar mer av ett ämne, vet vi inte i nuläget, säger Jeffrey Mogil.

Maria Larsson som forskar på människans luktsinne vid Stockholms universitet, är inte förvånad.

– Vi vet ju sedan tidigare att hundar kan reagera väldigt starkt när en man närmar sig, men vara mycket lugnare när det istället är en kvinna, säger hon.

Om det också innebär att vi är medvetna om lukten och att vi skulle kunna skilja på män och kvinnor med hjälp av de här subtila dofterna är däremot tveksamt, enligt Mats J Olsson, luktforskare och professor på Institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet.

– Det finns en del studier som visar att vi kan skilja på män och kvinnor, och att vi inte blir attraherade av personer som vi till exempel inte skulle kunna få barn tillsammans med. Hur medvetna vi är dock inte helt klart, säger han.

Viktig kunskap för all typ av forskning

Upptäckten att det finns små skillnader i vad män och kvinnor utsöndrar, och att mäns dofter ser ut att kunna förstärka ens stress, kan vara viktigt när det handlar om hur man sätter upp experiment i framtiden, enligt Jeffrey Mogil.

– Detta kan gälla för all typ av forskning på djur, men även psykologiska experiment på människor. Om det är en man som på olika sätt är inblandad i forskning där han är nära djur eller människor så är det inte omöjligt att resultat påverkas, säger han.  

I Vetenskapens värld på måndag klockan 20.00 i SVT2 blir det ännu mer om ny och spännande doftforskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.