David Markowitz har genomfört sin forskning i USA och delar in nätdejtandet i tre olika faser där olika typer av lögner förekommer: Profil-, matchnings- och lära-känna-stadiet.
I profilen handlar lögnerna vanligen om utseende eller ekonomisk status. Män ljuger främst om längd och kvinnor om vikt. Kvinnor väljer bilder där de ser yngre ut än i verkligheten. Männens bilder kan innehålla lyxvaror som exempelvis en sportbil, trots att de inte alltid äger sådana.
Många är ärliga i chatten
Efter matchningsfasen kommer den så kallade lära-känna-fasen, då parterna börjar chatta med varandra. Den fasen har Markowitz specialstuderat i jakt på lögner.
Hans studie visar att bara omkring sju procent av meddelandena i chatten är vilseledande.
– Nästan två tredjedelar av lögnerna vi hittade i vår studie var “självpresentations-lögner”. Lögner som får en person att verka intressant, attraktiv eller sympatisk, säger David Markowitz.
Självpresentationslögnerna handlar till exempel hur ofta de tränar och hur stora likheter parterna har med varandra.
Den resterande tredjedelen av lögnerna är osanningar om varför man inte svarat tidigare, där personerna låtsas vara mer upptagen är de är egentligen är.
Se hela andra delen av Bästa dejten på SVT Play eller 16/10 klockan 21 på SVT1.
Fakta: Så många träffas på dejtingappar
Över 40 procent av alla heterosexuella par som bildats de senaste fem åren i Sverige har träffats via nätet. Motsvarade siffra för homosexuella par är större. Amerikanska siffror visar att ungefär 70 procent av alla samkönade nya par har träffats på nätet.
Ända sedan andra världskriget har ”via gemensamma vänner” varit det vanligaste svaret forskare i USA fått när de frågat nya par om hur de träffats. År 2013 gick nätdejtingen för första gången om ”via vänner” som sätt att träffa nya partners.
Källor: