Två händer som möts i beröring. Foto: Anders Wiklund/TT

Din partners hud är inte så mjuk som du tror

Uppdaterad
Publicerad

När du rör vid en annan persons hud på ett sätt som väcker njutning hos er båda så luras du att tro att huden du rör vid är mjukare än den egentligen är. Åtminstone om man ska tro brittiska forskare.

Trodde du att din partners hud är mjuk? Tänk om. En studie som utförts vid University College London visar att du omedvetet värderar andras hud högre än din egen när det handlar om hur behaglig den är att röra vid. Åtminstone om du försöker beröra den andra personen på ett trevligt sätt.

— Illusionen vi har upptäckt avslöjar en i stort sett automatisk och omedveten mekanism som gör att man kan få njutning av att ge någon annan njutning med hjälp av beröring, säger Katerina Fotopoulo, en av forskarna bakom rapporten, till tidskriften Current Biology.

— När vi får beröring så aktiveras nervfibrer i huden som skickar signaler till olika delar av hjärnan, säger Lenita Lindgren, lektor vid Umeå Universitet som forskat på hur beröring och hjärnans belöningssystem hänger ihop. Det finns vissa fibrer som man aktiverar vid mjuk beröring som står för den känslomässigt behagliga upplevelsen, och då aktiveras också delar i hjärnan som har med belöning att göra.

Uppmuntrar oss till att knyta sociala band

Vad som är nytt med studien är alltså inte hur själva belöningssystemet fungerar, utan snarare att en funktion i vår hjärna verkar uppmuntra oss att knyta band till andra människor genom beröring. Något som är praktiskt exempelvis för små barn som ska knyta an till sina föräldrar.

—  Det man kan säga om just beröring och också söt smak är att det är belöningssystem som vi verkar födas med, vi har dem från början, säger Lenita Lindgren.

Experimentet, som innefattade 133 försökspersoner, gick ut på att låta personer i par röra vid varandras händer och underarmar på olika sätt.

I samband med beröringen fick de berätta vilka skillnader de upplevde mellan huden på den de rörde vid och sig själva. I de allra flesta av fallen vittnade försökspersonerna om att den andra personens hud var mjukare, oavsett om den var det eller inte.

Neurofysiologi i nästa steg

Lenita Lindgren är inte ensam om att ha studerat hur beröring och belöning hänger ihop, men den allra största delen av den tidigare forskningen fokuserar på hur hjärnan reagerar på beröring från någon annan. Vad som händer i hjärnan när vi rör vid någon annan är däremot inte helt klarlagt.

— Nästa steg i forskningen är att ta reda på vilka neurofysiologiska mekanismer som är inblandade när vi ger någon annan varsam beröring, säger Katerina Fotopoulo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.