Vad innbillar du dig? Det du ser kan vara förvrängt av något du innbillar dig att du hör. Experimenten i den här studien är de första som kan visa att det vi föreställer oss i ett sinne kan förändra det vi uppfattar i ett annat. Foto: sxc.hu

Dina egna inbillningar lurar dig

Uppdaterad
Publicerad

En ny och lite läskig upptäckt visar att sånt vi bara inbillar oss faktiskt kan förändra vad vi uppfattar. Något du själv föreställer dig att du ser, kan förvränga vad du hör. Och vad du bara tänker dig att du hör, kan ändra vad du ser.

Om du sett en riktigt bra buktalare, som får det att verka som att dockan på handen kan prata, så vet du att ett av dina sinnen kan lura ett annat. Din hjärna uppfattar det som att rösten kommer från dockan som rör på munnen och inte personen bredvid, eftersom den ser ut att sitta helt tyst. Hörsel och synintrycken krockar och din uppfattning om var ljudet kommer ifrån förvrängs när du ser dockans mun röra sig.

För att vi ska uppfatta världen omkring oss, på rätt sätt, så måste intrycken från våra sinnen kombineras i hjärnan, på rätt sätt. Tidigare forskning har redan visat att när intrycken inte kombineras riktigt rätt så kan intrycket från ett sinne förändra vår uppfattning av intrycket från ett annat.

Upptäckten att det vi ser kan ändra vad vi hör och det vi hör kan ändra vad vi ser, och så vidare, inspirerade några svenska forskare som idag publicerar en ny studie. Och den visar att det inte bara är våra olika sinnen som lurar varandra – rena inbillningar kan också förvränga verkliga sinnesintryck.

Är din värld verklig?

– Vi ville se om de saker vi inbillar oss också kan leda till såna här dramatiska förvrängningar i vår uppfattning av omvärlden, säger forskaren Christopher Berger, vid Karolinska Institutet.

Han visste från tidigare forskning att saker som vi bara inbillar oss aktiverar samma områden i hjärnan som uppfattar de här sakerna när det inte bara är inbillning. Så när du till exempel fantiserar om ett hus så är samma del av hjärnan aktiverad som när du faktiskt tittar på ett hus.

– Vi fann att inbillningen av ett visst ljud eller en viss form förändrar vår uppfattning om världen omkring oss på samma sätt som om vi faktiskt hade hört ljudet eller sett den där formen. Resultaten från vårt experiment är de första som kan visa att det vi föreställer oss i ett sinne kan förändra det vi uppfattar i ett annat.

Du ska inte inbilla dig nånting

Det nya och lite läskiga här är alltså att sånt vi bara inbillar oss faktiskt kan förändra vad det är vi egentligen uppfattar.

Den här något hisnande kunskapen kan till exempel hjälpa oss att bättre förstå de mekanismer som gör att vår hjärna misslyckas med att skilja mellan inbillning och verklighet i vissa psykiatriska sjukdomar, som till exempel schizofreni. Resultaten kan också vara användbara för utvecklare av Brain Computer Interface (BCI) – teknik som gör det möjligt för en person att styra enheter i en verklig eller virtuell miljö med hjälp av mentala bilder.

– Vårt nästa steg blir att undersöka de mekanismer i hjärnan som ligger bakom föreställningarna som förändrar vår uppfattningsförmåga. Och i framtiden hoppas vi att det här kan hjälpa oss att förstå mekanismerna bakom diskriminerande uppfattningar som våra egna föreställningar kan ge upphov till, säger Christopher Berger.

Fakta

Studien bygger på en serie experiment där försökspersonerna utsätts för illusioner där informationen från ett visst sinne ändrar eller förvränger uppfattningen enligt ett annat sinnesorgan. Nittiosex friska frivilliga deltog i studien.

I det första experimentet uppmanades deltagarna tänka på ett ljud som uppstår när två objekt krockar. Det ledde till att de inbillade sig att objekten kolliderade när det i själva verket bara passerade varandra.

I ett andra experiment påverkades deltagarnas rymduppfattning av ett ljud i riktning mot en plats där de föreställde sig se en vit cirkel uppenbara sig för en kort stund.

I ett tredje experimentet påverkade inbillningen av ett specifikt ljud deltagarnas uppfattning om vad en person de såg hade sagt.

Resultaten publiceras i vetenskapstidskriften Current Biology idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.