• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Dinosaurier hade tuppkam

Uppdaterad
Publicerad

Nya fossil avslöjar nu för första gången att vissa dinosaurier hade en form av tuppkam. En utsmyckning som troligen var där för att locka det motsatta könet.

Att dinosaurier lade ägg, hade fjädrar och näbbliknande nosar har varit känt ett bra tag.

Men nu avslöjar färska fossil från Kanada att de också kunde ha en form av tuppkam.

Fynd från anknäbbsdinosaurien Edmontosauraus visar att en köttig kam utan ben stack ut från hjässan, något som aldrig tidigare påträffats hos dinosaurier.

Unikt fynd

– Det här är något som man aldrig har sett tidigare, hos den här gruppen av dinosaurier har många av dem en stor benkam som är utväxt från skallen, men nu tror man att Edmontosaurus utvecklat ett utskott av bara hudvävnad, kanske som en ersättning för den här benkammen, säger Otto Hermelin, geolog med inriktning på paleontologi vid Stockholms universitet.

Växtätaren Edmontosaurus var stor som en lastbil och levde utmed nordamerikanska kusten för omkring 70 miljoner år sen, sida vid sida med bland annat Tyrannosaurus rex.

Det finns mängder med fossil som gjort att Edmontusaurus är en av de bäst beskrivna dinosaurierna, men aldrig har den här tuppkammen påträffats tidigare.

Mjukvävnad blind fläck

Forskarna bakom de nya fynden skriver att anledningen till att man inte upptäckt detta tidigare kan bero på att paleontologer mest koncentrerat sig på själva skelettet vid utgrävningar, och i sin iver har då spår från mjukvävnad gått förlorad.

Enligt Otto Hermelin beror det främst på att det mesta av mjukvävnaden vanligtvis ruttnat bort efter att dinosaurien dött:

– Men i det här fallet så har dinosaurien avlagrats i ett väldigt finkornigt sediment, så det har fått ett avtryck utav kroppsformen, inte bara skelettet, utan den får ett avtryck av kroppen, ett avtryck utav det här skinnet som normalt inte bevaras överhuvudtaget.

Ny bild tar form

Ur sedimenten reser sig nu en dinosaurie som återigen förändrar den klassiska bilden av dinosaurier som gröna jätteödlor.

För drygt ett år sen visade nya fossil att kanske alla dinosaurier hade fjädrar i någon form. Och det nya tuppkamsfyndet gör bilden ännu mer fågellik.

– Tuppens tuppkam har också en sån funktion, fågelhonorna väljer den som ser starkast och störst ut och det kanske var samma sak här, säger Otto Hermelin.

Men kan det vara så att många fler dinosaurier hade såna här mjukdelar som tuppkammar? 

– Ja, det är ju det man börjar fundera på nu, i verkliga livet kanske många hade såna här tuppkammar, för sexuell selektion.

Från skallben till tuppkam

Tidigare arter i familjen anknäbbsdinosaurier, även kallade hadrousaurier, hade alltså utväxter på huvudet som var i ben.

Benet var ihåligt och forskare har länge spekulerat i att det fungerat som en resonanskammare för parningsrop och för att göra sig hörd bland artfränder.

Men det nya tuppkamsfyndet tyder på att benkamrarna helt enkelt satt där för syns skull, enligt Otto Hermelin:

– Jag tycker att det här fyndet är väldigt viktigt eftersom det ger oss en helt annan insikt vad de här utskotten på andra former av dinosaurier fyllde för funktion, för man tror att de kanske utstötte ljud eller var till för kamp. En tuppkam sitter på fel plats för att kunna utstöta något ljud och fungerar inte i strid med en antagonist.

Fåglarnas ursprung

Dagens fåglar härstammar från dinosaurierna som brukar delas in i två grupper: en med fågelhöftade dinosaurier som levde på växter, till exempel Edmontosaurus, och en grupp med ödlehöftade dinosaurier som åt kött, till exempel Tyrannosaurus.

– Och då skulle ju vän av ordning tycka att fåglarna borde härstamma från dinosaurier med fågelliknande bäcken, men så är det inte, utan fåglarna härstammar från de köttätande dinosaurierna. Vad som har skett är antagligen en parallell utveckling, båda dinosauriegrupperna har utvecklats åt liknande håll, säger Otto Hermelin.

Studien ”A mummified duck-billed dinosaur with a soft-tissue cock's comb.” publiceras i tidskriften Current Biology.

Anknäbbsdinosaurier

Familj av fågelhöftade dinosaurier med ett 40-tal släkten, som levde under krita (för ca 90–66 miljoner år sedan). De fanns troligen över hela jorden, men fynd är vanligast i Europa, Nordamerika och Asien.

Anknäbbsdinosaurier var vanligen 1,5–7 m långa, men vissa arter kunde bli upp till 15 m. Deras vikt uppskattas vanligen till 3 ton eller mer hos de största. Troligen gick de oftast på fyra ben, men de kunde springa på två.

De var växtätare som särskilt utmärktes av att så många som 700 tänder kunde vara i funktion samtidigt i munnen. Främre delen av munnen liknade en anknäbb. Många anknäbbsdinosaurier hade ihåliga benkammar på hjässan vilka kan ha fungerat som resonanskammare för parningsrop och artidentifierande ljud.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.