Djingis Khans grav kan vara hittad

Uppdaterad
Publicerad

Den stora härföraren Djingis Khan enade de lokala stammarna i Mongoliet och erövrade land från Kina i öst till Svarta Havet i väst. Han skapade på så sätt det största riket i jordens historia. Först nu, 800 år senare, kan hans hemliga grav vara upphittad.

– Vi hade inte ens fått vara här om det inte vore för alla kontakter jag lyckats samla på mig genom åren, säger den 80-årige franske arkeologen Pierre-Henri Giscard, som har besökt Mongoliet till och från sedan början av 90-talet, när han och hans kollegor tar sig fram i de nordöstra delarna av Mongoliet.

Helig plats

Anledningen till att han och hans kollegor inte får besöka platsen är för att den anses vara helig – eftersom den store landsfadern Djingis Khan tror ligga begravd i området.

– Vi vet att han dog nästan 70 år gammal år 1227, och föll av sin häst i feber under ett fälttåg i Kina. Man fraktade då hem kroppen till Mongoliet, och det sägs att man dödade alla som man stötte på, tog honom upp i bergen och begravde honom. De som gjorde detta ska dessutom själva ha blivit dödade, säger Henrik Höjer, historiker och vetenskapsjournalist som skrivit mycket om Djingis Khan.

En kulle byggd av människor...

Fyra dagar fick de franska forskarna på sig att undersöka en stor kulle de ha de tagit sikte på i området Burkhan Khaldun. Just den här platsen ligger nära där Djingis Khan ska ha fötts, och för han och hans folk var det viktigt att man begravdes där man är född.

Med hjälp av drönare och avancerad markavläsarteknik kunde de undersöka hur kullen var uppbyggd. De upptäckte bland annat stenar som lagts i olika mönster som kan knytas till Djingis Khan och hans söner.

Dessutom gick det att se att stora mängder jord och sand grävts bort från ett område intill kullen, som också är väldigt likt stora kinesiska gravplatser som Djingis Khan lär ha sett under sina fälttåg.

– Det är troligt att det är en gravplats. En naturlig kulle av den här storleken och åldern skulle ha sjunkit ihop. Dessutom kan vi utläsa av bilderna att sand har tagits från ett ställe i närheten för att konstruera den, säger Alain Tabbagh, professor i geofysik vid Sorbonneuniversitetet i Frankrike.

…men några spadtag är det inte tal om

Även om forskarna alltså kan ha hittat var den stora härföraren ligger begravd är det inte aktuellt att man börjar gräva på platsen, enligt Bulgan Enkhtuvshin, biträdande uppdragschef på Mongoliska ambassaden i Stockholm.

– Så långt som vi här på ambassaden är underrättade så har vi har inga intentioner att börja gräva där från mongoliskt håll. Platsen är helig, så därför är det inte aktuellt, säger han.

”En svindlande tanke”

Om det någon gång skulle bli aktuellt med en utgrävning är det ingen som riktigt vet vad man skulle kunna hitta, enligt John E. Woods, professor i historia och en av världens främsta experter på Djingis Khan.

– Tanken svindlar när man funderar på vad som kan finnas i hans grav. Det finns överhuvudtaget förhållandevis lite bytesgods från hans dagar, vilket borde innebära att han begravdes med värdefulla saker, säger han.

Vill du veta hur jakten på graven gick till? Titta på Vetenskapens Värld på måndag 20.00 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.