Många många många ben blir det. Foto: P. Marek, W. Shear, J. Bond. Video: P. Marek

Djuret med världsrekord i antal ben

Uppdaterad
Publicerad

Världens tusenfotingar har faktiskt inte tusen fötter. Men nu har forskare återupptäckt den art som kommer närmast – och 750 ben är kanske många nog.

Illacme plenipes är världens benrikaste djurart. Med sina 750 ben lever den faktiskt nästan upp till att få kallas ”tusenfoting” – något som de flesta andra tusenfotingar bara kan drömma om.

I åttio år trodde forskarvärlden att den slingriga lilla kryparen hade dött ut, men bara för några år sedan hittades den igen. Nu har forskare kartlagt arten.

Illacme plenipes håller till på bara 4,5 kvadratkilometer i Kalifornien, i närheten av Silicon Valley, och det är honorna som är de mest imponerande. Hanarna kommer bara upp i fjuttiga 560 ben – något som honorna klår med bred marginal (nästan 200 ben fler).

Forskarna tror att arten har utvecklat så många ben som en anpassning till dess livsstil. Tusenfotingen lever nämligen i sina trånga slingriga gångar under jorden, och behöver också benen för att klänga fast i de speciella sandstensblock som är unika för just den här området i Kalifornien.

Den återupptäckta artens egenskaper presenteras nu i den vetenskapliga tidskriften ZooKeys.

För den som inte är rädd för saker som kryper och slingrar sig så finns en video på tusenfotingen ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer