Många många många ben blir det. Foto: P. Marek, W. Shear, J. Bond. Video: P. Marek

Djuret med världsrekord i antal ben

Uppdaterad
Publicerad

Världens tusenfotingar har faktiskt inte tusen fötter. Men nu har forskare återupptäckt den art som kommer närmast – och 750 ben är kanske många nog.

Illacme plenipes ärvärldens benrikaste djurart. Med sina 750 ben lever den faktiskt nästan upptill att få kallas ”tusenfoting” – något som de flesta andra tusenfotingar barakan drömma om.

I åttio år trodde forskarvärlden att den slingriga lilla kryparenhade dött ut, men bara för några år sedan hittades den igen. Nu har forskarekartlagt arten.

Illacme plenipeshåller till på bara 4,5 kvadratkilometer i Kalifornien, i närheten av SiliconValley, och det är honorna som är de mest imponerande. Hanarnakommer bara upp i fjuttiga 560 ben – något som honorna klår med bred marginal(nästan 200 ben fler).

Forskarna tror att arten har utvecklat så många ben som enanpassning till dess livsstil. Tusenfotingen lever nämligen i sina trånga slingriga gångar underjorden, och behöver också benen för att klänga fast i de speciella sandstensblock som är unika förjust den här området i Kalifornien.

Den återupptäckta artens egenskaper presenteras nu i denvetenskapliga tidskriften ZooKeys.

För den som inte ärrädd för saker som kryper och slingrar sig så finns en video på tusenfotingenovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.