Dr. House – en dålig förebild

Uppdaterad
Publicerad

TV-serier i sjukhusmiljö rullar bra i rutan, och serier som House och Grey's Anatomy lockar stora tittarskaror. Men hur bra vård får patienterna i serierna egentligen? Nu har kanadensiska forskare granskat några av de mest populära programmen och kommit fram till att epilepsianfall hanteras fel i hälften av fallen.

Forskarna från Dalhousie University i Halifax har tittat på 327 avsnitt av serierna House, Grey's Anatomy, Private Practice och ER. Det man specifikt ville granska var hur första hjälpen vid epilepsianfall administrerades av läkare och sköterskor i serierna.

Resultaten var nedslående: I nästan hälften av fallen skedde rena felbehandlingar, som att hålla fast patienten eller stoppa in något i munnen. Bara i en tredjedel av fallen så gavs korrekt behandling.

Tidigare studier har visat att dramaserier har en starkare påverkan på människor än informationsprogram när det gäller tonårsgraviditeter – vi tycks vara mer mottagliga för budskap som levereras i en dramatiserad form.

”TV-serier kan vara en effektiv metod för att lära ut rätt agerande när det gäller första hjälpen och epilepsianfall” säger Andrew Moeller, en av forskarna bakom studien och fortsätter ”Våra resultat, som visar att felbehandling sker i hälften av fallen, är en väckarklocka. Människor med epilepsi borde trycka på TV-industrin att hålla sig till de riktlinjer som finns när det gäller första hjälpen vid epilepsianfall.”

Olof af Wåhlberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.