Foto: F. da Silva VM

Dramatisk minskning av de rosa delfinerna i Amazonas

Uppdaterad
Publicerad

Sötvattensdelfiner som lever i Amazonas flodområden minskar till hälften för varje årtionde, enligt en ny studie. Ingen annan art inom valfamiljen minskar i samma, snabba takt.

Exploatering av naturresurser i Amazonas regnskog drabbar såväl ursprungsbefolkning som natur och djur. Två av de utsatta djurarterna är den rosa sötvattensdelfinen boto, samt delfinarten tucuxin.

Tidigare har de levt i överflöd i vissa områden. Men i början av 2000-talet började delfinernas att jagas eftersom köttet används som fiskbete. Populationen av delfiner minskade, men det har inte varit känt hur dramatisk minskningen har varit – förrän nu.

Delfinerna har räknats

Forskare har under två decennium hämtat in data som nu har sammanställts i en nypublicerad studie. Mellan 1994 och 2017 räknades delfinerna varje månad från båt i naturreservatet Mamiraua i delstaten Amazonas i Brasilien. Det är ett område som täcker 11 000 kvadratkilometer.

Resultatet från studien visar att de två arterna dramatiskt har minskat. Populationen av botos har halverats för varje tioårsperiod. Och antalet tucuxi har halverats under en nioårsperiod.

”Överraskande och alarmerande”

Valforskaren Thomas Lyrholm vid Naturhistoriska riksmuseet säger att exploateringen av delfinerna är känd sedan tidigare, men det har inte funnits data som visat några trender för populationen över tid.

– Det är inte oväntat att de minskar, men omfattningen är överraskande och alarmerande, säger han.

Den brist han kan se i studien är att det är svårt att veta hur representativt resultaten från detta begränsade område är för delfinernas hela utbredning. Men forskarna bakom studien menar att miljön i reservatet är lugnare och mer skyddad för delfinerna än utanför, varför det inte finns anledning att tro att populationen skulle vara större utanför naturreservatet.

Tvärtom kan delfiner från andra mer exploaterade områden ha simmat in i reservatet, vilket innebär att minskningen då kan vara ännu större.

Delfinerna används som fiskbete

I studien drar forskarna istället slutsatsen att det är fisket som ligger bakom den dramatiska minskningen. Befolkningen i regionen har ökat och därmed också behovet av fisk. Delfinerna trasslar av misstag in sig i fiskenät och dör.

Men det finns ytterligare en betydande orsak. I synnerhet botos har, trots att det är olagligt, jagats för att användas som bete vid fiske av kattfisken piracatinga. Delfinerna dödas och fästs vid trädstammar under vatten, vilket attraherar mängder av kattfiskar som sedan fångas in.

Krävs att fiskelagar efterlevs

För att delfinerna inte ska dö ut måste det införas effektiva åtgärder för deras bevarande och de nuvarande fiskelagarna måste se till att upprätthållas slår forskarna fast i studien.

Även Thomas Lyrholm vid Naturhistoriska riksmuseet menar att det finns all anledning att vara oroliga för delfinernas överlevnad.

– Om det ser lika illa ut inom större delen av delfinernas utbredningsområde, då kommer de att dö ut om inte kraftigare åtgärder sätts in mot jakten och bifångsten i nät. Då är de akut hotade, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.