Med rätt vindar och strömmar kan dykarnas gigantiska fynd nå Sveriges västkust. Foto: Dan Abbot och Lizzie Daly/Reuters

Gigantisk manet hittad utanför Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

När ett par dykare dök i havet utanför Falmouth i sydvästra Storbritannien stötte de på den här gigantiska maneten. Den är avsevärt mycket större än Sveriges vanliga rödmanet och öronmanet – men med rätt vindar och strömmar kan den dyka upp även på svenska stränder.

Dykarna Lizzie Daly och Dan Abbot stötte på det uppskattningsvis en och halv meter långa nässeldjuret under sin dykresa runt Storbritannien förra veckan enligt Reuters.

Anna Björn, enhetschef på Baltic sea science center Skansen, säger att sorten i sig inte är ovanlig i svenska vatten och verkar inte speciellt förvånad över storleken när SVT Nyheter når henne.

”Lungmanet”

Vad är det vi ser på bilderna?

– Det vi ser är en stor manet av sorten lungmanet. En manet som vi ibland får in på Västkusten också. Inte in i Östersjön, men den förekommer på Västkusten.

Är den farlig?

– Den där maneten är inte farlig men alla maneter har brännceller och kan brännas. Många av dem har så svagt gift att det inte går igenom vår hud och känns inte alls. Vår svenska öronmanet kan också bränna så det känns även om sannolikheten är ganska liten.

Vanlig svensk öronmanet har också brännceller – men som är svåra att känna. Foto: Mats Schkagerström/TT

Kan lätt bli en meter

Kan även så här stora maneter nå svenska badstränder?

– Ja, storleken på den här maneten är ju verkligen enorm men det finns många maneter som kan nå väldigt stora storlekar och lungmaneter är en sort som lätt bli ungefär 90-100 centimeter. Även vår svenska röda brännmanet kan bli ganska stor faktiskt.

Hur stor kan en manet bli?

– Det är jättesvårt att säga, men det finns ju bilder på maneter som har blivit flera meter. Det finns även maneter som är extremt små men som har jättelånga tentakler. En kropp och klocka som kanske bara är några centimeter men med upp emot åtta meter långa tentakler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer