Läkemedlet som nu testas är en bromsmedicin som verkar antiviralt. Foto: NIAID RML.

Ebolamedicin uppges rädda svårt coronasjuka

Uppdaterad
Publicerad

Det antivirala läkemedlet Remdesivir är ett av flera läkemedel som nu testats mot corona och det uppges visa positiva resultat i de försök som genomförts på ett drygt hundratal patienter i Chicago.

Resultaten från den nya studien läckte under dagen ut i förtid ut hos medicintidskriften Statnews. 125 patienter med covid-19 har deltagit i försöken och fått Remdesivir.

Enligt Statnews kunde nästan alla de tidigare svårt sjuka patienterna i studien skrivas ut från sjukhuset efter mindre än en vecka med dagliga injektioner av läkemedlet.

Coronapandemin

Testas nu i Sverige

WHO pekade i februari ut Remdesivir som en lovande behandlig mot covid-19 och har i Sverige fått en så kallad beredskapslicens. På Karolinska sjukhuset i Stockholm, Skånes universitetssjukhus i Lund och på Sahlgrenska i Göteborg undersöks nu effekten av Remdesivir på både svår och mildare coronainfektion.

Flera sjukhus i Sverige ingår i de nya försöken. Karolinska sjukhuset i Solna är ett av dem. Anders Sönnerborg är infektionsläkare där, men trots att resultaten från de 125 patienterna ser optimistiska ut säger han i Aktuellt att man inte kan dra några slutsater.

– Det här var en liten del av den studie som pågår. Det är ett positivt observandum, men mer kan man inte säga i dagsläget, säger han.

Inte effektivt mot ebola

Läkemedlet togs ursprungligen fram för att behandla bland annat ebolavirus, men visade sig inte vara så effektivt mot den sjukdomen.  

Tillverkaren av läkemedlet, Gilead, har än så länge inte gått ut med några resultat av studierna, men deras börskurs har under dagen stigit med 15 procent och företagets företrädare uppger att de ”ser fram emot resultaten” av de pågående kliniska studierna.

Ska blockera viruset

– Remdesiviir blockerar RNA-tillverkningen och det har man sett att det verkar på den här typen av virus, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitiet. 

– Den här typen av läkemedel kan fungera på patienter som inte fått för stor organpåverkan, som till exempel på njurarna, så patienterna får inte vara för sjuka men inte heller för friska, för det fungerar bara under tiden som viruset replikeras aktivt. 

Björn Olsen säger att det är fantastiskt om uppgifterna håller. Om Remdesivir fungerar så kommer det att kunna hjälpa svårt sjuka patienter att komma ur en intensivvårdsperiod, även om det inte behöver innebära något för spridningen av pandemin i stort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet