Ihärdighet och tro på sin förmåga är viktigt för att inte ge upp när man ställs inför utmaningar. Foto: Jessica Gow/TT

Egenskapen som är viktigare än intelligens

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har ringat in en egenskap som har stor betydelse för elevers resultat i skolan. Grit, att kämpa vidare trots svårigheter, kan till och med vara viktigare än intelligens och individuella förmågor.

Barn behöver utveckla ett eget driv för att inte ge upp när de stöter på motgångar. De behöver därför en särskild typ av motivation.

LÄS MER: Föräldrar nyckel till framgång

– Man måste tänka på vilken feedback man ger till barn och ungdomar. Beröm för ansträngning och inte intelligens. Man måste förklara att kompetens inte är medfött utan ett resultat av hård träning. Det har visat sig ha en positiv effekt, säger Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska institutet. 

Fallit bort i skolan

Grit karaktäriseras av två saker, det ena är att man håller fast vid långsiktiga mål och det andra att man inte ger upp trots motgångar.

– Det har fallit bort lite i skolan. Om man tittar på till exempel unga fotbollsspelare är grit ingenting nytt. Det är självklart för dem att inte ge upp vid minsta motgång, säger Torkel Klingberg.

Viktigare än intelligens

Angela Duckworth är personen bakom begreppet grit. Hon är psykolog på University of Pennsylvania och försöker ta reda på vad som får vissa personer att orka kämpa vidare trots stora svårigheter eller motgångar. 

I sina studier har hon funnit att grit är viktigare än intelligenskvot för den som vill lyckas. Men hon menar att båda går att öva upp.

LÄS MER: Här är bästa pluggtipsen

– Många tror att intelligens är ärftligt och att egenskaper är inlärda. Men egentligen är både intelligens och karaktär både ärftliga och inlärda, säger Angela Duckworth i Vetenskapens värld. 

I Vetenskapens värld på måndag den 21 augusti klockan 20:00 i SVT 2 eller på SVT Play kan du se Angela Duckworths arbete i en amerikansk skola.

Så ökar du din grit

  • Hitta din passion i livet. Fördjupa dig i sådant som väcker ditt intresse och som du tycker om. 
  • Sluta aldrig öva. Ägna tid och koncentration åt det du vill bli bättre på och öva systematiskt. 
  • Fundera över dina personliga skäl till att fortsätta framåt. Ansträng dig inte för någon annan än dig själv. 
  • Våga misslyckas och se varje misslyckande som ett tillfälle att lära dig någonting.
  • Var optimistisk. Du kan påverka ditt liv och dina framgångar. Ge inte upp vid motgångar.

Källa: Grit – konsten att inte ge upp av Angela Duckworth (Natur & Kultur 2017).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.