Bakterien producerar ett gift som kan ge magkramp och blodig diarré. Hos ungefär fem procent av patienterna utvecklas så kallat hemolytiskt uremiskt syndrom, en allvarlig komplikation som kan ge upphov till njursvikt och vara livshotande.
Olika stammar
Det finns olika stammar av ehec. Den stam som orsakat utbrotten nyligen i Tyskland och Frankrike, serotyp O104, är mycket farligare än många av de övriga.
Inkubationstiden är vanligtvis tre till fyra dygn. Första symtomen brukar vara magkramp och diarré. I de flesta fallen går sjukdomen över av sig självt. Men var tjugonde drabbad, främst barn under fem år och gamla, får njursvikt och inre blödningar. Komplikationer som kräver dialys och intensivvård. I Sverige rapporteras runt 300 fall per år. Av dem blir 60 proc smittade inom landet. Det hittills största inhemska utbrottet var 2005 då 135 personer smittades i södra Sverige.
Ehec är mycket smittsamt. Spridningen av smitta kan förebyggas genom noggrann handtvätt efter toalettbesök och en god mathygien.Väl genomstekt kött minskar risken för smitta. Mjölk och ost ska vara pastöriserad eller kokt, grönsaker, sallad och frukt ska sköljas noggrant eller vara tillagade. Man bör tvätta händerna efter kontakt med nötkreatur.
Källa: SVT, TT, Smittskyddsinstitutet