Fysikern Albert Einsteins handskrivna brev till sin syster såldes på auktion i Jerusalem, Israel. Foto: TT / Arvik / Ronen Zvulun

Einstein-brev sålt på auktion – oroades över antisemitism tio år före Hitler tog makten

Publicerad

Ett brev från 1922 med varningar för då växande nationalism och antisemitism i Tyskland har sålts på auktion i Jerusalem för närmare 40 000 dollar. Avsändaren: den berömda vetenskapsmannen Albert Einstein.

Under tisdagskvällen såldes det för motsvarande 359 000 kronor. Einstein-brevets existens var fram till nyligen okänd, men kom in till auktionshuset från en anonym samlare.

Den tyske vetenskapsmannen Albert Einstein var känd över hela världen vid den tidpunkt då han skrev brevet, 1922. Samma år tilldelades han 1921 års nobelpris i fysik.

Men brevet till systern handlade inte om gravitationsvågor eller den fotoelektriska effekten. Det var istället med oro i tonen som Albert gav sin syster en lägesrapport efter att Tysklands dåvarande utrikesminister, Walther Rathenau, skjutits ihjäl av två högerextremister.

”Politiskt mörka tider”

Albert Einstein var vän med Rathenau och bestämde sig efter mordet för att lämna Berlin. Den judiske vetenskapsmannens varnades även av tysk polis. Hans liv svävade i fara efter mordet 1922.

”Här förbereds det för ekonomiskt och politiskt mörka tider, så jag är glad att ha möjligheten att lämna allting” skrev Albert Einstein i brevet till sin syster, enligt nyhetsbyrån AP.

Han vidhåller i brevet att han efter omständigheterna har det bra, trots en växande antisemitism bland tyska kollegor.

”Ingen vet var jag är och man tror att jag saknas”, skrev Einstein.

Såg vad som var på väg

När nazisterna och Adolf Hitler tog makten över Tyskland 1933 befann sig Albert Einstein utomlands. Han avsade sig sitt tyska medborgarskap och blev senare istället amerikansk medborgare.

– Vad som är speciellt i det här brevet är att Einstein verkligen förutspådde, han såg tio år i förväg vad som var på väg att ske i Tyskland, säger Meron Eren vid auktionshuset Kedem.

Einstein-brevet såldes för ungefär dubbelt så mycket som det förväntade priset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer