Dna-teknik avslöjar stor organiserad handel med elfenben

Uppdaterad
Publicerad

Varje år dör tusentals afrikanska elefanter i tjuvjakt på grund av sina betar. Men med hjälp av dna-prover på beslagtagna elfenben hoppas forskare i framtiden kunna stoppa verksamheten.

Afrikas stekheta savanner och tropiska regnskog är hem åt majoriteten av världens elefanter. Men den illegala handeln med elfenben är ett stort problem för djuren. I dag dör det fler elefanter än det föds. Mats Forslund, expert i handel med exotiska djur på Världsnaturfonden (WWF), är orolig för djurens framtid.

– För hundra år sedan fanns det tio miljoner elefanter i Afrika. Nu är de nere i 400 000. Det är en enorm minskning som har skett, säger han.

Utspridda elefantbetar

En amerikansk forskargrupp har i en ny studie tagit DNA-prov på betar som beslagtagits i olika internationella hamnar och som skickats från olika afrikanska länder. Med hjälp av elefanternas DNA har de sedan kunnat spåra vilka av djuren som levt i samma flock.

Resultatet visade att flera av betarna kom från samma elefant eller från besläktade elefanter. Eftersom elefanter lever i familjegrupper betyder det att en stor del av de elfenben som exporterats från olika afrikanska länder ursprungligen kommit från samma område. Någonting som tyder på att smugglare i de olika länderna samarbetar för att sprida ut exporterna över ett större geografiskt område.  

– Metoden kommer kunna bli väldigt användbart i framtiden då man kan spåra varifrån de här elefantbetarna kommer. Då kan man också försöka kartlägga vem det är som gör vad, säger Mats Forslund.

Brottslighet över landsgränser

Handeln med elfenben är en omfattande organiserad brottslighet som omsätter stora summor pengar. Under de senaste tio åren har antalet kontroller i bland annat afrikanska länder ökat, vilket enligt Mats Forslund skulle kunna förklara varför smugglare samarbetar över landsgränser. 

– I dag kan man bara döma smugglare vid själva smugglingstillfället. Men med den här metoden kan man gå tillbaka i leden och ganska väl se vilka som utfört den illegala jakten, säger Mats Forslund.

20 000 dödas varje år

Elefantpopulationen på den afrikanska kontinenten minskar drastiskt. Varje år dödas uppskattningsvis 20 000 elefanter i tjuvjakt i Afrika. Elfenben används endast till tillverkning av prydnadsföremål och har ingen medicinsk effekt. Många beslag som polisen gjort de senaste åren har bestått av flera ton elfenben.

Kan stoppa tjuvjägare

Få av brotten kring tjuvjakt på elefanter och smuggling av elfenben leder till åtal och fällande domar. I framtiden hoppas forskare att metoden kan användas i kombination med andra bevis från utredningar för att stärka åtal och öka de fällande domarna för tjuvjägare och smugglare.

– Det är viktigt att man både försöker stoppa tjuvjakten där den pågår och försöker stoppa smugglingen när elfenben transporteras. Men också att få de som köper elfenben att förstå att det här hotar elefanterna, säger Mats Forslund.

I videon får du veta mer om hur importen av djur och djurdelar till Sverige har sett ut genom tiderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.