Emma är idag 21 år och väntar sitt första barn. Under några år var hon kille och hette Elias. Foto: SVT

Emma var Elias – i tre år

Uppdaterad
Publicerad

Antalet ungdomar som vill genomgå en könsidentitets-utredning ökar snabbt. Emma är 21 år och bor med sin pojkvän och två katter i Strängnäs. Hon föddes som flicka, men i en period av sitt liv var hon övertygad om att hon egentligen var en kille. 

När Emma kom in i puberteten upptäckte hon att hon inte trivdes i sin kropp och bestämde sig för att bli Elias. Och hon är inte ensam, allt fler barn och ungdomar söker sig idag till sjukvården för att göra en könsidentitets-utredning. De lider av könsdysfori, är nedstämda och olyckliga över sin könstillhörighet.  

– Jag gillade inte mina bröst mina former, alltså de kvinnliga formerna. Innan puberteten var jag nöjd med min kropp sen tyckte jag att kroppen utvecklades åt fel håll. Jag ville ha en kill-kropp, inte en tjejkropp, säger Emma. 

När hon började gymnasiet kom hon ut som kille med namnet Elias.   

– Just då var det som om jag inte hade något val. Det här var någonting jag måste gå igenom och göra för att jag ska må bra. 

Var övertygad 

Hon fick en remiss till teamet för könsidentitets-utredningar på Astrid Lindgrens barnsjukhus som tar emot barn och ungdomar från hela landet. Där fick både Emma och hennes föräldrar samtalsterapi med en psykiater för att utröna hur stark Emmas övertygelse var. Och den var stark.

Bara de senaste åren har antalet unga som vill genomgå en sådan utredning ökat dramatiskt. År 2012 inkom enbart 4 remisser till Astrid Lindgrens barnsjukhus, 2015 var antalet 116, och förra året kom det in 197 remisser om barn och ungdomar vill göra en könsidentits-utredning.

Läs också: Dramatisk ökning av unga som vill korrigera sitt kön

– Vi ser en ökning på hundra procent varje år. Det är en enormt mycket och alla frågar sig nu vad det beror på, säger Louise Frisén, barnpsykiater vid enheten för könsidentitets-utredningar vid Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Tvivlen kom

Emma, som då hette Elias, var med i SVT:s Östnytt 2012 och berättade om sitt nya liv. I reportaget är hon väldigt övertygad om att han skulle gå hela vägen och göra alla operationer och ta manligt könshormon, testosteron, för att utvecklas till man.

I Sverige är det tillåtet för sjukvården att ge testosteron från 16 års ålder. Men Elias kunde inte vänta på att få lagliga testosteron-injektioner. 

– Jag började jag självmedicinera, jag skaffade testosteron på egen hand. På bara några veckor blev rösten hesare och sen hamnade jag i målbrottet. Jag fick en liten mustasch, några hårstrån på hakan och grövre ögonbryn.  

Men när Elias stod i operationskö för att operera bort brösten kom tvivlen.  

– Då kände jag att nej, det blev så himla verkligt allting och när jag äntligen var där ångrade jag mig bara. Jag började sakna Emma och mitt gamla jag, blev intresserade av sminka mig igen, o bära tjejkläder.    

Ångrar sig inte

Så Elias blev Emma igen. Erfarenheten av att leva som kille några år har betytt mycket för henne.  

 – Innan Elias var jag den blyga tjejen. Jag kände att jag kunde komma in i en ny roll som Elias, som kille och tog mer plats automatiskt. 

Nu ser Emma framemot att bli förälder för första gången. Livet som Elias är något hon inte vill ha ogjort.  

– Jag tror jag behövde den här erfarenheten för att bli den jag är idag. Nu är jag jätteglad, nu när jag är Emma, nu är jag som lyckligast. Jag ångrar mig inte.

Se mer om Emma i Vetenskapens värld  i Vetenskapens världs sommarrepris, måndag 24 juli, 20.00 i SVT2 och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.