Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Över hälften av de hungriga bebisarna gav tillbaka fruktbiten till forskaren. Foto: University of Washington

Empatiska bebisar hjälper hungriga främlingar

Uppdaterad
Publicerad

Altruism är ett välkänt beteende hos vuxna, men nu har forskare även observerat att barn så unga som 19 månader utför osjälviska handlingar. Bebisar som hade syskon visade sig även var mer benägna att hjälpa en främling i nöd.

Altruism har tidigare observerats bland vuxna människor i svåra tider av svält och krig och andra katastrofsituationer. I en ny amerikansk studie ville forskare ta reda på om altruistiskt beteende kan upptäckas även längre ner i åldrarna.

Det visade sig att barn så unga som 19 månader reagerar på när någon befinner sig i behov av hjälp.

Borttappade bananbitar

I studien som inkluderade nära 100 bebisar sattes barnen vid ett bord med en bricka mitt emot forskaren som höll upp goda, söta snacks som banan, blåbär och jordgubbar.

Nästa steg gick ut på att forskaren låtsades tappa maten på brickan för att sedan sträcka sig efter den i ett försök att uppmuntra barnet att hjälpa till. Över hälften av de små barnen reagerade på händelsen genom att plocka upp frukten eller bäret och ge tillbaka det till främlingen som tappat den.

”Oklar drivkraft”

Gustaf Gredebäck, professor i utvecklingspsykologi, menar att resultatet inte är helt överraskande inom forskarvärlden, men att studien är värdefull i bemärkelse av att öka förståelsen för hur unga barn uppfattar sin omvärld.

—Vi vet att välmående barn är prosociala, vilket innebär att de har en vilja att göra saker som anses vara positiva för andra och att de själva kan uppfatta prosociala handlingar. En central fråga är vad drivkraften är för att utföra en sådan handling, det är ju svårt att veta även vid vuxen kommunikation, säger Gustaf Gredebäck.

Uppväxtnormer spelade roll

De amerikanska forskarna från University of Washington kunde också se att barn som hade syskon, eller var uppväxta i en familj där mellanmänskliga relationer värderats högt, var mer villiga att hjälpa till.

—Vi tror att vissa sociala erfarenheter och familjen kan ha en påverkan, säger försöksledaren Rodolfo Cortes Barragan i ett pressmeddelande och menar att det är önskvärt med närmare forskning för att få en djupare förståelse för hur man kan maximera det altruistiska beteendet hos små barn.

Prata om känslor

Enligt Gustaf Gredebäck är 19 månader en spännande brytpunkt för många barn. Det är omkring den tiden som barn har utvecklat sin förmåga att artikulera, och skapa en koppling till sin inre värld. För att uppmuntra empatiskt beteende så bör man enligt honom gärna tidigt prata om känslor och vara tydlig i sitt känslospråk.

—Det innebär att man har ett rikt känsloliv där man berättar när man är glad, ledsen eller arg. Vi påverkas från en tidig ålder av vår omgivning och barnen är medskapare tillsammans med sin omgivning i sin förståelse för resten av omvärlden. 

Studien publiceras i tidskriften Scientific Reports.

En altruistisk handling innebär att man gör saker för andra utan att begära något tillbaka, även om det finns ens risk att man själv förlorar på det.

Altruism är ett typiskt mänskligt beteende som skiljer oss från andra djur. Även våra avlägsna släktingar, schimpanserna, samarbetar gärna med varandra, men är mindre benägna att dela med sig av sina egna bananer.

Den nya studien gjordes på 19 månader gamla bebisar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer