Foto: SVT / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här tar svensken emot Nobelpriset ur kungens hand

Uppdaterad
Publicerad

När Nobelstiftelsen och Sverige bjuder till fest i mörkaste december sparas det inte på glittret. Många nyfikna försökte få sig en liten glimt av all prakt och de fina gästerna.

Fast det är inte så lätt att komma nära, med extra hög säkerhet och skärpt bevakning. Trots den extra bevakningen lyckades en naken man ta sig till Hötorget, men greps snart av polis.

Många nyfikna samlades ute på Kungsgatan, för att få se de närmare 1 600 gästerna gå in till prisutdelningen. Kungafamiljen intog sina platser strax innan pristagarna.

Drottning Silvia hade valt en sprakande röd klänning, medan kronprinsessan Victoria bar en lila med en capeliknande topp i genomskinligt siden. Prinsessan Madeleine hade en grå klänning med kristallbroderier. Prinsessan Sophia bar en mörk klänning med genombruten spets upptill.

Pristagarna i centrum

På podiet i Konserthuset satt bland andra ledamöter från Kungliga Vetenskapsakademien, Karolinska institutets Nobelförsamling och Svenska Akademien, och förstås medlemmarna i kungafamiljen. Men framför allt var podiet platsen för dem som dagen verkligen handlar om – årets Nobelpristagare.

Fysikpristagarna Takaaki Kajita och Arthur McDonald var de som först fick ta emot sina priser och medaljer ur kungens hand.

Årets fysikpris handlar om en partikel som tidigare kallades ”poltergeist” eftersom den var så gåtfull – neutrinen.

Svensken Lindahl prisades

När fysikpristagarna fått sina pris var det kemipristagarnas tur. Bland årets kemipristagare finns en svensk – Tomas Lindahl. Han har upptäckt att vår arvsmassa är bräcklig och ständigt skadas. Som tur är har cellerna en slags kemisk verktygslåda – en enorm mängd proteiner kontrollerar ständigt den genetiska koden och lagar skador som uppkommer.

Pristagarna Lindahl, Paul Modrich och Aziz Sancar har var och en upptäckt olika mekanismer inom reparationsprocessen. Lindahl fann olika enzymer, proteiner som utlöser kemiska reaktioner i kroppen. Sancar hittade de enzymer som identifierar och reparerar skador som uppstått av ultraviolett strålning, oftast från solen.

Den största källan till skador på arvsmassan är när dna kopieras under celldelningen. Då uppstår tusentals fel och Paul Modrich kartlade hur dessa korrigeras.

Skador på dna leder lätt till cancer och i slutändan kan dessa rön leda fram till helt nya behandlingar av olika cancerformer.

1.300 gäster

Under själva festernas fest i Stadshuset, med runt 1.300 gäster, väntades pristagarna ta plats vid honnörsbordet, där också kungafamiljen och de mest celebra gästerna skulle placeras. Exempelvis skulle fysikpristagaren Takaaki Kajita sitta mitt emellan drottning Silvia och prinsessan Sophia, och bredvid prinsessan Madeleine placerades kemipristagaren Paul Modrich.

Fysik

Takaaki Kajita

Arthur McDonald

Kemi

Tomas Lindahl

Paul Modrich

Aziz Sancar

Fysiologi eller medicin

William C. Campbell

Satoshi Omura

Tu Youyou

Ekonomi

Angus Deaton

Litteratur

Svetlana Aleksijevitj

Fredspriset

Tunisiens nationella dialogkvartett

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobelpriset 2015

Mer i ämnet