”En urholkning av läkemedelsbegreppet”

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan antroposofiska läkemedel komma att omfattas av svensk lagstiftning. Ursula Flatters, allmänläkare och utbildningschef på Vidarkliniken och Dan Larhammar, professor vid enheten för farmakologi vid Uppsala universitet möttes i en debatt i Aktuellt.

Dan Larhammar är starkt kritisk mot att antroposofiska preparat kan komma att godkännas som läkemedel i Sverige.

– Det är jag av flera skäl. För det första leder det till en urholkning av läkemedelsbegreppet då i stort sätt vad som helst kan komma att kallas för läkemedel. Dessutom är det märkligt att det ska inrättas en slags gräddfil för vissa typer av preparat, som kan segla förbi den mycket omsorgsfulla prövningen som görs av de preparat som vi betraktar som riktiga läkemedel.

– Och ännu mer bekymmersamt är det för den enskilde individen som blir lurad att tro att de här preparaten faktiskt fungerar. Trots att det inte finns några belägg överhuvudtaget för att de är preparat som sådant som har effekt.  

Ursula Flatters håller inte med.

– Det finns faktiskt en hel del forskning och preparaten är populära. I Europa är det 15.000 läkare som ordinerar de här preparaten.

Dan Larhammar är dock fortsatt skeptisk.

– Om det nu finns ett gott stöd för några av de här preparaten kan man ju ansöka om att få dem godkända som vilket annat läkemedel som helst.

Regeringen utreder

Redan 2013 gav dåvarande regeringen Läkemedelsverket i uppdrag att utreda om antroposofiska läkemedel kan bli en del av läkemedelslagstiftningen. Anledningen är att EU slagit fast att medicinerna måste in i lagstiftningen eller helt förbjudas.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) har inte tagit ställning till förändringen, och regeringen utreder frågan just nu.

”Ingen effekt”

Men medicinerna är inte okontroversiella då det inte ställs krav på dokumentation av effekterna.

– De som säljer preparaten luras när de säger att de har en effekt på sjukdomar, säger Gunnar Eckerdal, överläkare vid onkologiska kliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Han anser att en effekt av ändrad lagstiftning kan bli att läkemedlen får en ”godkäntstämpel” de egentligen inte bör ha.

– Står det på burken ”godkänt av Läkemedelsverket” får den ackreditering. Men egentligen borde det stå ”denna medicin har ingen effekt mot cancer men har en placeboeffekt”, säger han.

Fakta: Antroposofiska läkemedel

  • Utvecklas och används inom antroposofin – en ”kunskapsväg” grundad av Rudolf Steiner under tidigt 1900-tal. I Sverige finns rörelsen i Järna, Södertälje, där även det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken ligger.
  • Genom speciella tillstånd används antroposofiska mediciner vid Vidarkliniken trots att dessa inte godkänts eller registrerats som läkemedel.
  • Effektdokumentation som krävs för godkännande av vanliga läkemedel finns inte för antroposofiska läkemedel.
  • Medicinerna består av substanser av naturligt ursprung och finns som tabletter, salvor, orala lösningar, suppositorier och injektioner.
  • De har använts i Europa sedan 1920-talet.

Källa: Läkemedelsverket och ne.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.