Foto: Scanpix

Endorfiner får tonåringar att sluta röka

Uppdaterad
Publicerad

Är du tonåring och vill sluta röka? I så fall bör du snöra på dig träningsskorna och ge dig ut i motionsspåren.

Nikotinberoende är minsann inte att leka med. Det vet den som någon gång försökt att sluta röka. Men kanske kan något så enkelt som motion göra kampen mot nikotinet lite lättare.

Forskarna bakom den amerikanska studien Understanding Physical Activity as a Function of Teen Smoking, konstaterar att motion kan göra det betydligt lättare för tonåringar att sluta röka. Och det handlar inte bara om att bryta ett ohälsosamt livsmönster utan även om kemiska förändringar i kroppen.

– Det är sedan länge känt att fysisk aktivitet frigör endorfiner i kroppen och endorfiner får oss att må bra. Endorfiner skulle med andra ord kunna ha en positiv inverkan på hur en person som vill röka mindre hanterar sitt nikotinsug, säger Kimberly Horn som ligger bakom studien.

Studien omfattade 233 rökande tonåringar. I genomsnitt rökte varje deltagare ett halvt paket cigaretter om dagen och på helger upp till ett helt paket om dagen. För att undersöka motionens effekter på ungdomarnas rökning, delades de upp i fysiskt aktiva respektive fysiskt inaktiva grupper.

20-30 minuters motion

När forskarna sedan jämförde resultaten såg man stora skillnader mellan grupperna. De deltagare som utövade 20-30 minuters lätt motion ett par dagar i veckan, upplevde att röksuget dämpades rejält. Ungdomarna som legat på latsidan hade däremot svårare att dra ner på rökningen, om de ens lyckades.

Även om forskarna inte är helt säkra på mekanismerna bakom motionens positiva effekter, så kan resultatet ändå styrka andra forskningsrön kring motion och hälsa.

– Vi vet fortfarande inte exakt varför fysisk aktivitet har en så pass stor positiv inverkan. Men resultatet stödjer definitivt idén om att hälsosamma beteenden leder vidare till nya hälsosamma beteenden, säger Kimberly Horn.

Hon menar att det är en princip som även verkar fungera i motsatt riktning och påpekar att tonåringar som börjar röka ofta utvecklar andra ohälsosamma vanor. Men den onda cirkeln kan alltså brytas med ett steg ut i motionsspåret.

Studien Understanding Physical Activity as a Function of Teen Smoking publiceras i tidskriften Journal of Adolescent Health, i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer