Hajen som tros vara den legendariska ”Deep Blue”. Foto: Juan Oliphant, TT Reuters

Enorm vithaj simmade med dykare vid Hawaii

Uppdaterad
Publicerad

En enorm vithaj, som tros vara en sex meter lång hona kallad Deep Blue, har setts vid Hawaii där dykare simmat tillsammans med djuret. Dykarna inte bara överlevde det överraskande mötet, utan berättar om en fredlig jätte som kliade sig mot båten.

Det var i tisdags som hajen, med samma kännetecken som världens största kända vithaj Deep Blue, anslöt sig till en grupp andra hajar som kalasade på ett valkadaver utanför ön Oahus kust på Hawaii.

– Vi såg några tigerhajar och sedan dök hon upp och alla de andra hajarna skingrades, och hon började klia sig mot båten, säger Ocean Ramsey, en av dykarna.

– Hon var en vacker, enorm jätte som bara ville använda vår båt som en klipåle. Vi lade ut vid soluppgången, och hon stannade med oss långt in på dagen, fortsätter han.

Foto: Juan Oliphant, TT/Reuters

Halvsekelgammal

Hajen, som tros vara omkring 50 år gammal och väga 2,5 ton, var enligt dykarna ”chockerande” tjock och troligen dräktig. Dykarna simmade så nära hajen att de till och med lyckades röra vid henne. Äldre, dräktiga honor är de vithajar som anses som minst riskabla att möta.

Vithajar föredrar kallare vatten och ses sällan vid Hawaii.

Deep Blue har tidigare medverkat i en dokumentär och sågs senast vid ön Guadalupe utanför Mexikos nordvästra kust.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.