Ensamhet hotar hälsan hos äldre

Uppdaterad
Publicerad

Ensamhet är ett direkt hot mot hälsan. Framför allt för äldre. Risken att dö i förtid ökar dramatiskt, visar forskning.

Uttrycket ”ensam är stark” gäller knappast i verkligheten. I alla fall inte om du är äldre.

Det konstaterar forskare vid University of California, San Francisco (USCF) i USA efter att ha intervjuat drygt 1.600 personer med en genomsnittlig ålder av 71 år.

Deltagarna fick svara på frågor som på olika sätt försökte ringa in om de kände sig ensamma, isolerade eller i behov av sällskap.

43 procent uppgav att de kände sig ensamma. Sex år senare hade 22,8 procent av dessa dött, jämfört med 14,2 procent av dem som inte kände sig ensamma.

Ensamhet var även associerat med större risk för förlust av vitala funktioner, som till exempel förmåga att utföra dagliga aktiviteter och förmåga att utföra uppgifter med de övre extremiteterna.

-Ensamhet är en vanlig orsak till lidande hos äldre personer. Läkare frågar normalt inte om det, men vår studie visar att frågor om eventuell ensamhet kan vara ett bra sätt för att identifiera risk för funktionsbortfall och dålig hälsa, säger Carla Perissinotto vid UCSF.

Studien publiceras i Archives of Internal Medicine.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.