Oljeraffinaderi, det är där som propan framställs – idag Foto: AP

Propan genom fotosyntes

Uppdaterad
Publicerad

Det går att få E. colibakterier, normalt förekommande i tarmfloran hos däggdjur, att producera propan. Propan är ett bränsle som mest används inom industrin men även som drivmedel för bilar.

Propan är huvudingrediensen i gasol. Mest känt som gas till grillen men mest använt inom industrin. Normalt utvinns propan ur naturgas och råolja. Nu har en grupp forskare från Imperial College i London och Universitetet i Åbo lyckats producera propan ur bakterier.

Identiskt ämne

– Vi har lyckats producera ett bränsle som vi tidigare bara fått tillgång till genom fossila resurser. Det är ett identiskt ämne, ingen kopia, säger svenske Patrik Jones som leder forskningen från Imperial College.

Patrik Jones och hans forskningsgrupp har genmodifierat en stam med E. colibakterier. De har lagt till fem gener och fått stammen med bakterier att producera ett ämne som heter smörsyra. Till smörsyran adderar de två enzym och propan bildas. Bakterierna odlas tillsammans med blågröna alger, eller cyanobakterier, som genom fotosyntes förser E. colibakterierna med näring.

Som en del av fotosyntesen

– Målet är att kunna genmodifiera cyanobakterierna på samma sätt. Så att när solen lyser producerar cyanobakterierna propan som en del av fotosyntesen, säger Patrik Jones.

När propan förbränns bildas koldioxid men inte i samma mängd som till exempel kol eller råolja. I Sverige står stål- och järnindustrin för den större delen av förbrukningen, I Europa är det även ett vanligt drivmedel för bilar.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.