Bardval hoppar högt. Foto: The Keiki Kohola Project. NMFS Permit 17845

Ett hopp för framtiden

Publicerad

Forskare kan ha kommit på varför särskilt unga valar ofta hoppar högt upp i luften. Hoppen kan vara valarnas sätt att utveckla förmågan att lagra syre under djupa dyk.

Det ser lekfullt ut, men en ny studie visar att de intensiva hoppen kan vara ett sätt för unga valar att bygga upp sin kropp för kommande utmaningar. 

Studerat 18 bardvalar

De amerikanska forskarna hartagit prover från 18 bardvalar som strandat längs kusten, och konstaterar attnivåerna av myoglobin var mycket lägre i muskelvävnader från unga individer jämfört med vuxna djur.

Myoglobin är den viktigaste syrebindande molekyleni kroppen, och gör det möjligt för musklerna att fungera undersyrefria förhållanden under en längre period. Det är alltså enviktig förklaring till varför vuxna valar, och många andra marinadäggdjur, klarar att dyka djupt och länge för att hitta mat.

Enligtforskarna visar studien att de höga nivåerna av myoglobin hos vuxnabardvalar inte är något som utvecklas av sig självt, utan något somkräver mycket fysisk träning. De bygger sin teori på det faktum attkroppens produktion av myoglobin stimuleras av hård träning.

Därförmenar de att den mest sannolika orsaken till den intensivaaktiviteten hos unga valar är ett sätt att förbereda kroppen för dedjupa dyk som krävs för att överleva som vuxen.

”Rimlig del av förklaringen”

– Det här kandefinitivt vara en rimlig del av förklaringen till varför dehoppar, trots att det ju är väldigt svårt att bevisa ett sådant härsamband i efterhand, menar Thomas Lyrholm, valforskare påNaturhistoriska riksmuseet.

Forskare har tidigareförklarat beteendet med att valarnas hopp är ett sätt att kommunicera, eller till och med att bli av med parasiter. Men enligt Thomas Lyrholm kan resultaten från den nya studien vara ytterligare ett steg för att hitta orsaken till valarnas beteende.

– Det skulle även vara intressant att undersöka om nivåerna avmyoglobin varierar på samma sätt även hos kaskelotvalar ochnäbbvalar, alltså valar som dyker på ännu större djup och underlängre perioder.

Läs mer:

Cartwright R. et al,. Tracking the Development of Muscular Myoglobin Stores in Mysticete Calves, PLOS ONE, 2016-01-20, DOI: 10.1371/journal.pone9145893

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.