Vetefälten bredde ut sig
Jordbruket spred sig via Turkiet och för 7500 år sedan kom det till Europa. Vete och kornfält bredde snart ut sig så långt bort som till Frankrike och människorna flyttade in i hus.
Forskare har länge debatterat hur spridningen gick till. Var det de asiatiska jordbrukarna som flyttade till Europa och tog med sig sin uppfinning, eller var det själva idén som spred sig till den samlande och jagande urbefolkningen?
Jämför DNA
Nu har en tyskt forskargrupp som leds av Joachim Burger på Johannes Gutenberg Universitetet i Mainz jämfört riktigt gammal DNA från europeiska jordbrukare och samlarfolk som levde i Europa innan jordbruket anlände.
Deras DNA skiljer sig så mycket åt att de knappast kan vara släkt, hävdar Joachim Burger. Därför drar han slutsatsen att jordbrukarna från mellanöstern flyttade in i Europa och tog jordbruket med sig.
– Inflyttning måste ha varit väldig stor – jag skulle inte ha trott på det själv tidigare, säger han till Science där hans rön publiceras i veckan.
Delikat verksamhet
Kritikerna är positivt överraskade av fynden men samtidigt skeptiska. Att hantera DNA från forntiden är en delikat verksamhet. Forskarna måste vara väldigt försiktig så att de inte blandar in sin egen DNA i de prover de analyserar.
Joachim Burger har haft tillgång till så kallade mitokondrie DNA från lämningar av 25 jordbrukare och 20 samlare/jägare. De levde mellan 15 000-4300 år sedan i områden som idag är Litauen, Polen, Ryssland och Tyskland.
För att undersöka släktskapet med dessa urtida européer med nutida jämförde han också prover från 484 nu helt levande individer. Han fann att det fanns mycket liten genetisk likhet mellan samlare och jägare befolkningen som levde i Europa innan jordbruket anlände – vilket stödjer tesen att det faktiskt var de invandrande jordbrukarna som tog över.
Det betyder dock inte att de moderna européerna av idag är släkt med de här invandrande jordbrukarna i rakt nedstigande led. Det finns fortfarande en hel del genetiska olikheter som pekar på att fler migrationsvågor skulle komma – och att jordbrukarna så småningom också skaffade barn med ursprungsbefolkningen bestående av jägare och samlare.
Ulrika Engström