Åsa Ingvar är hudläkare vid Skånes Universitetssjukhus. Till höger: Ett exempel på hur hudcancer kan se ut. Foto: Bästa kompisar/TT

Nu kan du kolla födelsemärkena – utan remiss

Publicerad

Hudcancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Under Euromelanoma-veckan får den som är orolig för hudförändringar möjlighet att besöka en hudspecialist utan remiss – men allt färre mottagningar erbjuder möjligheten.

Här finns Fråga doktorn-läkarens tips för att kolla födelsemärkena själv

Euromelanoma-veckan är en årligt återkommande satsning där man kan boka remissfri hudkontroll 13–17 maj.

Åsa Ingvar är hudläkare vid Skånes Universitetssjukhus, forskare vid Lunds universitet och ansvarig för Euromelanoma-veckan i Sverige.

– Det här är den enda riktiga hudcancersatsning som finns i Sverige. Av erfarenhet från australisk forskning ser vi att tätare kampanjer har gett effekt på att öka medvetenheten och lett till att antalet hudcancerfall har stabiliserats och till och med börjat sjunka i de yngre befolkningsgrupperna. säger Åsa Ingvar.

Vanlig cancerform

Euromelanoma-satsningen har funnits i Sverige sedan 2000. Hudcancer är den vanligaste cancerformen, men fortfarande finns få initiativ för att förbättra medvetenheten hos befolkningen.

– Jag gör det här arbetet på min fritid utan ersättning och får själv skaffa finansieringen för kampanjen genom sponsorer och det är frivilligt om hudmottagningarna vill ställa upp med tider, så det finns fortfarande mycket som kan förbättras, säger Åsa Ingvar.

Behöver nå andra grupper

De senaste åren har något färre vårdinrättningar erbjudit remissfria besök.

– De tider som finns bokas till stor del upp av medelålders personer med universitetsutbildning. Det är bra att de kommer, men vi skulle även behöva nå andra grupper.

Tjänsten erbjuds inte över hela Sverige, men här kan du hitta alla mottagningar i landet där du kan boka tid: euromelanoma.org Undersökningen kostar som ett vanligt läkarbesök.

Euromelanoma-veckan är ett europeiskt initiativ som stöds av bland andra Strålsäkerhetsmyndigheten, Cancerfonden, Svenska läkaresällskapet och 1177.

Olika typer av hudcancer

Visa

Om man räknar hudcancer somen grupp så är hudcancer den vanligaste cancerformen i Sverige. Men det finns flera olika typer av hudcancer, nämligen malignt melanom, skivepitelcancer och basaliom och några ovanligare typer. Basaliom är den cancer som är absolut vanligast men eftersom patienterna oftast tillfrisknar från den så rapporteras den inte i cancerregistret utan i ett eget register. Skivepitelcancer är den näst vanligaste cancersorten näst prostatacancer och bröstcancer hos män och kvinnor. Malignt melanom är den femte vanligaste cancerformen hos män och kvinnor och detta är den absolut farligaste typen.

Källa: Åsa Ingvar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorn

Mer i ämnet