Sedan lång tid tillbaka har människan trott att kyla orsakar förkylningar. Till och med våra språk har ordet ”för-kylning” som samlingsord för de här sjukdomarna. Men enligt modern forskning så är det helt enkelt en myt att kyla och förkylning hör ihop.

Experten: ”Meningslöst med mössa mot förkylning”

Uppdaterad
Publicerad

Kalla vårvindar eller snöglopp? Har vi mössa eller halsduk så skyddar vi oss mot förkylning, har vi fått lära oss sedan barnsben. Men forskningen gör tumme ner för denna etablerade ”sanning”.

Föräldrar som tjatar på sina barn om varma kläder mot förkylningar har fel, enligt forskningen.

– Nej, att man blir sjuk beror ju på helt andra saker än om man har mössa på sig eller blir kall om huvudet, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Kylrum och virusspray i ansiktet

På just den här punkten är forskningen solklar, säger Tegnell. I en känd studie lät man en grupp försökspersoner bli nedkylda utan varma kläder i kylrum, medan den andra gruppen fick hålla sig varma. Personerna utsattes sedan för förkylningssmitta, genom att bli sprayade i ansiktet med en lösning innehållandes förkylningsvirus. Forskarna upptäckte då att kylan inte alls påverkade hur stor risk det var att bli smittad.

Orsaken till förkylningar är ju de virus och bakterier som sprids via luften, och varma kläder gör ingenting för att stoppa bacillernas framfart genom luften. De påverkar inte heller immunförsvarets motståndskraft, enligt Anders Tegnell.

Vinterlivet inomhus stark riskfaktor

– Det kan ju vara bra att ha varma kläder så att man slipper frysa, men just förkylning hindrar man inte på det viset.

Så hur kommer det sig att det blir så mycket förkylningar just under de kalla årstiderna?

– Det är helt klart att det blir fler luftvägsinfektioner vintertid. En faktor är nämligen att de virus som orsakar förkylningarna klarar sig bättre i vinterns temperatur och luftfuktighet – de kan leva längre utanför kroppen och får då lättare att ta sig från en människa till en annan. En annan orsak är att vi är mycket mer nära varandra inomhus. Barnen är inte ute och leker lika mycket utan är mer inomhus och samma sak gäller oss vuxna.

Det enda sättet som temperatur påverkar immunförsvaret negativt enligt Anders Tegnell är om kroppen blir extremt nedkyld att hela kroppstemperaturen sjunker ordentligt, till exempel hos personer som gått genom isen och drabbats av en rejäl nedkylning.

Hjärnan skapar ett ”falskt samband”

Men hur kommer det sig då att vi är många som ändå upplever att vi lättare blir sjuka om vi är kallt klädda?

– Man kommer ju ihåg de gånger man har blivit kall och blivit förkyld efteråt, men man minns inte de gånger man blivit kall utan att man blivit förkyld. Man skapar ett samband som egentligen inte finns eftersom det är det man hört av sina föräldrar och andra att ”så är det”. På så vis sprids den här myten om förkylningar av kyla vidare, säger Anders Tegnell.

Anders Tegnells råd mot förkylning

Smittskyddsexperten Anders Tegnells råd:

1. Det viktiga man kan göra är att tvätta händerna under förkylningstider, så att man inte sprider smitta till sig själv eller andra.

2. Vistas ute även under kalla årstider (med eller utan mössa) och se till att även barnen är ute.

3. Se till att även barnen lär sig att tvätta händerna, också på dagis, så att de inte delar snor med varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.