Det handlar om ett så kallat ”hundraårshögvatten” som gav ett högvatten på uppemot 16 meter vid kanadensiska ostkusten och omkring14 meter vid bland annat världsarvet Mont-Saint-Michel vid Saint-Malo-bukten i Normandie i Frankrike.
En man omkom
I sydvästra Frankrike ska en äldre man ha omkommit när han inte hann undan den kraftiga tidvattenvågen.
Beteckningen ”hundraårshögvatten” är lite missvisande eftersom ett högvatten av den här typen uppträder med 18 års mellanrum. Fenomenet beror på att solen, månen och jorden står på rak linje och i samma plan.
Dessutom ska det vara en så kallad supermåne, det vill säga månen ska vara maximalt nära jorden.
Ovanliga surfvågor
I klippet ovan syns turister och surfare som samlats för att observera det unika naturfenomenet längs med Storbritanniens kust. De mest dramatiska scenerna utspelade sig vid Mont Saint-Michel, vid kusten i Normandie. Ett tag blev Mont Saint-Michel helt omringat av vatten, och en vägg av vatten fyra våningar högt svepte mot fastlandet.
Nästa gång 2033
Med tanke på att nästa chans att uppleva ett ”hundraårshögvatten” är den 3 mars 2033 är det kanske inte så förvånande att ett stort antal entusiaster redan vallfärdat till kusterna i Normandie och Bretagne.
Springfloden kommer också att märkas vid Engelska kanalen och vid Nordsjön men blir där betydligt mindre extrem.
Det är redan i normalfallet stor skillnad mellan ebb och flod vid Saint-Malo-bukten vilket starkt bidrar till att Mont-Saint-Michel, klostret från 1100-talet, är en stor turistattraktion. Den genomsnittliga skillnaden mellan ebb och flod är här över 10 meter.
Som ett fyravåningshus
Skillnaden i vattennivån som väntas i helgen är mer än höjden på ett normalt fyravåningshus. Den bro som förbinder Mont-Saint-Michel vid normalt högvatten blev helt helt översvämmad.
På grund av klostrets speciella läge i en bukt nära Cherbourg-halvön blir förhållandena extra speciella.
– Man tänker ofta på tidvatten som en rörelse på höjden men vid Mont-Saint-Michel rör sig vattnet snarare horisontellt, säger oceanografen Eric Langlois till tyska nyhetsbyrån DPA.
– Det är som ett badkar. Vattnet måste täcka hela botten innan det börjar stiga, säger han.
Enligt experterna kommer vattnet ”rusande som en galopperande häst” så åskådarna uppmanas att inte gå alltför nära.